Home » D:News » 5 moduri în care să-ţi cheltuieşti mai eficient banii

5 moduri în care să-ţi cheltuieşti mai eficient banii

5 moduri în care să-ţi cheltuieşti mai eficient banii
Publicat: 15.11.2015
Specialiştii încearcă să descopere motivele pentru care cheltuim bani în exces, deşi avem un buget prestabilit şi, pe deasupra, facem economii.

Răspunsul la această problemă ar putea fi găsit în modul în care ne controlăm un anumit set de impulsuri. Acestea se declanşează la nivelul creierului, fiind destul de uşor de manipulat, în cazul în care dorim să ne imaginăm cum va arăta viitorul nostru, dar mai greu de controlat, când vine vorba de modul în care ne cheltuim banii. Iată cum putem să ne gestionăm bugetul, pentru a nu face aceleaşi greşeli în viitor:

1. Planifică-ţi cheltuielile în mod realist

Un plan financiar de succes se bazează pe o planificare atentă a resurselor şi cheltuielilor. Importanţa realizării unui astfel de calcul este de a cheltui mai puţini bani decât suma de care dispui. De cele mai multe ori, însă, acest lucru nu se întâmplă. Motivul principal îl reprezintă atenţia sporită pe care o dăm momentelor în care cheltuim bani, fără a ne gândi îndeajuns la modul în evoluează bugetul nostru.

2. Structurează-ţi cât mai eficient bugetul

Pentru cei mai mulţi dintre noi, planificarea bugetului presupune un singur lucru: să economisim cât mai mulţi bani. Astfel de intenţii sunt mai mult decât justificate, însă există studii care arată că astfel de planuri ar putea duce la cheltuieli şi mai mari. Motivul acestui comportament, susţin cercetători ai Universităţii din Chicago, îl reprezintă faptul că anumite persoane se îngrijesc atât de mult de economiile lor, încât împrumută bani pentru a şi le îmbunătăţi. Astfel, se explică de ce aceşti oameni cheltuie mai mult decât investesc, deşi încearcă să adauge cât mai mulţi bani la bugetul propriu.

3. Evită să cheltuieşti bani pentru a te răsplăti

Ultimele studii arată că, printre noi, există oameni pentru care voinţa este un concept limitat, ale cărui bariere nu pot fi depăşite. În schimb, există alte persoane care sunt de părere că totul li se cuvine. Se explică, astfel, de ce unii dintre noi tind să se recompenseze mai mult decât ceilalţi, deoarece cred că lumea exterioară nu le recunoaşte îndeajuns meritele.

4. Controlează-ţi starea de spirit atunci când vrei să cheltui bani

Specialiştii au demonstrat că există o legătură între starea noastră emoţională şi modul în care cheltuim bani. Aceştia au arătat că, atunci când oamenii au o stare de spirit negativă, ei tind să economisească mai puţin, având un control scăzut asupra cheltuielilor. În mod contrar, persoanele fericite au scopuri bine definite, printre acestea numărându-se administrarea unui buget în mod eficient, pentru a-şi asigura confortul financiar necesar.

5. Nu lăsa inflaţia să te tenteze

În momentul în care valoarea proprietăţilor noastre (case, terenuri) începe să crească, suntem tentaţi să cheltuim mai mulţi bani. Motivul principal pentru care avem acest comportament se datorează impresiei că bunurile posedate au o valoare de piaţă mai mare. Deşi preţurile pe care le au proprietăţile noastre pot fluctua de la un moment la altul, noi suntem predispuşi să cheltuim tot mai mult, trăind cu concepţia că bunurile noastre au un preţ mai ridicat.

Sursa: Wall Street Journal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase