Home » D:News » Efectul URIAŞ pe care îl are un simplu gest de a ţine pe cineva de mână

Efectul URIAŞ pe care îl are un simplu gest de a ţine pe cineva de mână

Efectul URIAŞ pe care îl are un simplu gest de a ţine pe cineva de mână
Publicat: 15.11.2015
Simplul gest de a ţine de mână un apropiat într-o situaţie de stres duce la reducerea considerabilă a anxietăţii amândurora. Gestul apare natural, instinctiv, când vrem să alinăm sau să îmbărbătăm pe cineva.

Cercetători canadieni de la Queen’s University din KIngston (Ontario) au studiat efectul acestuia în cadrul relaţiei mamă-fiică, atunci când tinerele se confruntau cu o situaţie stresantă (urmau să ia cuvântul în public). Fluctuaţiile gradului de stres au fost dezvăluite prin măsurarea activităţii electrice a pielii şi prin producerea transpiraţiei. Au fost propuse două situaţii: una în care mama ţinea mâna fiicei şi cealalată în care nu făcea acest gest. Cele două au completat înaintea experimentului un chestionar pentru evaluarea calităţii relaţiei dintre ele.

S-a constatat că, indiferent de calitatea relaţiei, contactul fizic permite atât mamei cât şi fiicei să îşi gestioneze mai bine stresul. Când nu a existat contact fizic, prezenţa mamei a atenuat anxietatea, însă numai în cazul unei bune relaţii între cele două. Contactul fizic exercită „un efect de tampon” împotriva anxietăţii şi stresului, chiar în cazul unei relaţii de calitate nu prea bună, acest gest simplu contribuind la calmarea ambelor persoane, afirmă cercetătorii.

Este un gest care apare adesea în împrejurări dificile şi a cărui pertinenţă este confirmată de oamenii de ştiinţă, care numesc fenomenul „împărţirea încărcăturii emoţionale”.

Sursa: PassionSante

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase