Home » D:News » Tinerii americani nu mai cred în Teoria Creaţionistă

Tinerii americani nu mai cred în Teoria Creaţionistă

Publicat: 30.11.2015
Un studiu recent de la Pew Research Center, SUA, arată că cea mai mare parte a tinerei generaţii de americani acceptă evoluţia ca un fapt, poate, marcând o schimbare în această tendinţă, pe un termen mai lung.
Creaţionismul este o scurtă superstiţie anti-ştiinţifică, dar evanghelicii de dreapta din SUA au făcut presiuni pentru ca această teorie să fie predată la şcoală la cursurile de ştiinţă, schimbându-i şi denumirea în „Designul Inteligent”. Parţial, din cauza neîncrederii persistente în oameni de ştiinţă, SUA a evitat pentru ceva timp teoria evoluţiei, iar cei mai multi adulţi preferă să creadă în teoria religioasă mai mult decât în faptele ştiinţifice.
 
Un sondaj recent din SUA a arătat că 4 din 10 adulţi din Statele Unite ale Americii resping pur şi simplu Teoria Evoluţionistă, crezând că oamenii au fost neschimbaţi din timpuri străvechi. Aproape un sfert din publicul american, în conformitate cu un alt sondaj, acceptă evoluţia, dar numai cu o condiţie: o fiinţă supremă a ghidat procesul de-a lungul istoriei, având scopul unic – de a crea oamenii. 
 
 
În ciuda faptului că majoritatea europenilor şi a altor oameni din alte părţi ale lumii acceptă teoria evoluţiei, indiferent de înclinaţiile lor religioase, Statele Unite par să iasă în evidenţă prin fermitatea părerilor împărţite pe această temă. În cele din urmă, tânăra generaţie pare să fi adus această tendinţă la punctul final. 
 
Un studiu realizat de Pew Research Center raportează că până la 73 la sută din adulţii americani, cei sub vârsta de 30 de ani, au exprimat cel puţin un fel de atitudine de acceptare a teoriei evoluţioniste. Acest fapt marchează un salt imens de la 61 %, cât era în 2009.
 
Cel mai important, 51 la sută au acceptat evoluţia fără o fiinţă supremă care ghidează, un alt salt de la 40 %, ceea ce înseamnă că majoritatea tinerilor americani acceptă complet teoria evoluţionistă fără a invoca o explicaţie religioasă.
 
 
Până la 56 de milioane de americani, dintr-o populaţie totală de aproximativ 320 de milioane, nu aparţin niciunui grup religios. Această cifră a fost mult mai mică în 2007, doar 19 milioane au fost atei, agnostici sau non-afiliaţi atunci. În schimb, potrivit unui sondaj Gallup 2014, 50 la sută din americani cred că Pământul a fost creat în urmă cu 10.000 de ani, iar oamenii nu au evoluat.
 
Abordarea problemor sociale, inclusiv acelea despre sex şi căsătorie, dar şi mişcarea pentru drepturile civile ale afro-americanilor, fac ca generaţiile mai tinere să fie mult mai mult decât progresiste în raport cu generaţiile mai în vârstă, relativ conservatoare. Chiar dacă un număr foarte mare de americani nu acceptă evoluţia drept un fapt ştiinţific, acest lucru ar putea marca punctul radical în care o generaţie poate eclipsa, încet, pe celălaltă.
 
Sursa: IFL Science
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase