Home » D:News » Aplicaţiile supercalculatoarelor şi producţia suplimentelor alimentare în cadrul primului parc ştiinţific şi tehnologic T+IN (P)

Aplicaţiile supercalculatoarelor şi producţia suplimentelor alimentare în cadrul primului parc ştiinţific şi tehnologic T+IN (P)

Publicat: 18.12.2015
Afacerile şi ştiinţa vor conlucra pentru crearea unor companii inovatoare

Crearea de noi aplicaţii pe supercalculatoare, producţia de suplimente alimentare cu extracte din plante şi un centru culinar inovator sunt doar câteva dintre proiectele care urmează să fie dezvoltate în noul parc ştiinţific şi tehnologic T+IN. Direcţiile strategice de dezvoltare ale parcului tehnologic au fost prezentate de Directorul Executiv, Elitsa Panayotova. Şi au fost deja stabilite primele parteneriate de succes între antreprenori şi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice.

Printre cele mai interesante proiecte se numără planul de lansare a aşa-numitului laborator – o iniţiativă comună între Hewlett-Packard – Bulgaria şi Centrul Naţional pentru aplicaţii pe supercalculatoare şi Institutul tehnologiilor de informare şi comunicare împreună cu Academia de Ştiinţe din Bulgaria. „Acest laborator va fi unic nu numai în Bulgaria, ci în întreaga lume”, a precizat Iravan Hira, Directorul General al companiei Hewlett-Packard – Bulgaria.

Elitsa Panayotova dezvăluit mai multe informaţii despre un alt efort comun între afaceri şi ştiinţă – proiectul companiei bulgare Proviotic, care produce suplimente alimentare cu extracte din plante şi care a făcut o descoperire extraordinară pe pieţele globale, şi Universitatea Sf. Kliment Ohridski din Sofia. Reprezentanţii celor mai mari trei fonduri de seminţe care operează în Bulgaria – Eleven, Launchub şi NEVEQ – au împărtăşit încântarea faţă de faptul că Incubator – unic pentru Peninsula Balcanică – va fi funcţional foarte curând. Acesta are ca scop reunirea sub acelaşi acoperiş a celor care doresc să înceapă o afacere şi experţii care pot ajuta la transformarea ideii într-un serviciu sau un produs de succes.

Asigurând o clădire modernă dotată cu cea mai recentă tehnologie care îndeplineşte nevoile companiilor cu cea mai rapidă creştere, proiectul strategic dintre statul bulgar şi Uniunea Europeană va oferi partenerilor săi o serie eficientă de servicii şi facilităţi – săli pentru reuniuni, activităţi şi evenimente în aer liber, testarea prototipurilor, prezentarea noilor tehnologii şi invenţii.

Acest articol este scris cu sprijinul financiar al Programului Operaţional „Dezvoltarea competitivităţii economiei bulgare” 2007-2013, co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Sofia Tech Park JSC este unic responsabil pentru conţinutul acestui document şi în niciun caz nu se poate deduce că acest document reflectă opinia oficială a Uniunii Europene sau Ministerului Economiei.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase