Home » D:News » Descoperire surprinzătoare făcută în Israel, cu o vechime de 2.700 de ani. ”Şi atunci carbohidraţii erau foarte la modă”

Descoperire surprinzătoare făcută în Israel, cu o vechime de 2.700 de ani. ”Şi atunci carbohidraţii erau foarte la modă”

Descoperire surprinzătoare făcută în Israel, cu o vechime de 2.700 de ani. ”Şi atunci carbohidraţii erau foarte la modă”
Publicat: 08.01.2016
O echipă de arheologi a descoperit în centrul Israelului ruinele unor clădiri vechi de 2.700 de ani, potrivit unui anunţ făcut de Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA).

Ruinele unei ferme cu numeroase camere şi dependinţe au fost descoperite la marginea localităţii Rosh Ha’ayin, în centrul Israelului, la aproximativ 17 kilometri de Tel Aviv.

Clădirea principală a fermei măsura aproximativ 30 x 50 de metri şi era formată din 24 de camere legate la o curte centrală. Zidurile acestei case s-au conservat la o înălţime de aproximativ 2 metri, însă arheologii cred că ar fi fost şi mai înalte de atât.

Coordonatorului săpăturilor arheologice, Amit Shadman, a anunţat că în curte se afla amenajat un depozit pentru grâne şi că au fost descoperite şi câteva pietre de moară folosite pentru măcinarea cerealelor. Acest fapt sugerează că agricultura şi procesarea cerealelor erau practici răspândite în regiune în urmă cu mai bine de două milenii. „Se pare că şi atunci carbohidraţii erau foarte la modă”, a spus în glumă arheologul israelian.

Totodată, arheologii au identificat şi câteva prese de ulei din piatră şi două monede de argint cu efigia zeiţei Atena şi a unei bufniţe, simbol sacru al zeiţei, ce datează din secolul IV î.Hr.

În apropierea acestei gospodării, arheologii au găsit şi ruinele unei mânăstiri bizantine vechi de aproximativ 1500 de ani. Pe lângă chiliile călugărilor, mânăstirea avea şi o biserică cu podelele acoperite cu mozaicuri colorate viu dar şi grajduri. Piesele care formează aceste mozaicuri sunt dispuse în forme geometrice complexe.

Noile descoperiri vin la un an de la găsirea ruinelor altei ferme, datând din secolul VIII î.Hr., care avea 23 de camere şi o curte interioară în care se afla amplasat un siloz. De asemenea, în perimetrul acestei ferme au fost descoperite şi câteva prese pentru vin.

Potrivit arheologului Amit Shadman, aceste două noi descoperiri sunt o dovadă a faptului că regiunea a fost populată de două valuri diferite de locuitori. Este vorba de o civilizaţie agricolă care a înflorit vreme de câteva sute de ani, dar care a intrat în declin în perioada elenistă, fiind urmată, la câteva secole, de un val de colonişti creştini, stabiliţi în regiune în secolul V d.Hr.

Cele două noi ruine vor fi conservate in situ „pentru beneficiul publicului”, chiar dacă oraşul Rosh Ha’ayin se extinde în această zonă, au anunţat reprezentanţii IAA. Vizitatorii vor fi astfel întâmpinaţi cu mesajul de pe unul dintre mozaicurile mânăstirii: „Pacea fie cu voi cei care veniţi, pacea fie cu voi cei care plecaţi”. Mesajul prin care sunt binecuvântaţi toţi cei care trec pragul bisericii în numele „preotului Theodosius” este inscripţionat în limba greacă

Sursa: Live Science

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase