Home » D:News » ÎNGRIJORĂTOR. Fumătorilor li se prescriu antibiotice mai des, chiar şi când nu este cazul

ÎNGRIJORĂTOR. Fumătorilor li se prescriu antibiotice mai des, chiar şi când nu este cazul

ÎNGRIJORĂTOR. Fumătorilor li se prescriu antibiotice mai des, chiar şi când nu este cazul
Publicat: 10.01.2016
Fumătorii au mai multe şanse să li se prescrie antibiotice decât nefumătorii, obicei care poate pune în pericol sănătatea publică prin răspândirea rezistenţei la antibiotice, potrivit studiului “Tobacco Smoking as a Risk Factor for Increased Antibiotic Prescription”, efectuat de cercetători americani şi publicat în luna decembrie.

Fumatorii au avut între 20 şi 30 de procente mai multe şanse să obţină prescripţii medicale pentru antibiotice atunci când au fost diagnosticaţi cu infecţii, raportează cercetătorii studiului în Jurnalul American de Medicină Preventivă.

“Dacă fumătorii au cu până la 30% mai multe şanse să li se prescrie antibiotice deşi nu le sunt indicate, acest lucru contribuie la dezvoltarea rezistenţei bacteriilor la antibiotice. În acest fel, bacteriile vor deveni de-a lungul timpului din ce în ce mai rezistente”, a declarat autorul studiului, Dr. Michael Steinberg, de la Şcoala Medicală din New Brunswick, New Jersey.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat în ultima parte a anului trecut că ne confruntăm cu o criză a sănătăţii globale. Cercetările anterioare au arătat că multe infecţii respiratorii sunt cauzate de virusuri care nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Chiar şi pentru infecţiile respiratorii, care sunt cauzate de bacterii, puţini oameni au nevoie de tratament cu antibiotice.

“Cred că este o tradiţie în rândul medicilor să prescrie antibiotice în cazul pacienţilor fumători, mult mai uşor decât în cazul celor care nu fumează,” a declarat Steinberg.

Cercetătorii au folosit datele pacienţilor americani care prezentau simptomele unei infecţii acute între anii 2006-2010 pentru a determina cât de des le-au fost prescrise antibiotice fumătorilor, în comparaţie cu persoanele care nu fumează. Concluzia acestora a fost că în jumătate din cazuri pacienţii au primit tratament pe bază de antibiotice: fumătorii au primit 20% mai multe prescripţii medicale pentru antibiotice, iar când era vorba doar de infecţii respiratorii, procentul s-a ridicat la 31%, scrie Fox News.

Studiul nu oferă explicaţii de ce fumătorilor li se recomandă mai uşor tratamentele pe bază de antibiotice, însă autorul studiului este de părere că medicii au convingerea că oamenii care fumează sunt mai predispuşi infecţiilor.

“Pentru simplul fapt că un pacient este fumător nu ar trebui să fim înclinaţi spre a recomanda tratamentele cu antibiotice,” a declarat acesta.

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase