Home » D:News » O nouă cercetare insolită. Motivul pentru care Cenuşăreasa nu ar putea să poarte pantofi din sticlă în realitate

O nouă cercetare insolită. Motivul pentru care Cenuşăreasa nu ar putea să poarte pantofi din sticlă în realitate

O nouă cercetare insolită. Motivul pentru care Cenuşăreasa nu ar putea să poarte pantofi din sticlă în realitate
Publicat: 11.01.2016
Motivul pentru care Cenuşăreasa, celebrul personaj animat din filmul omonim produs de studiourile Disney, nu ar putea să poarte pantofi din sticlă în realitate a fost explicat într-un studiu insolit realizat de cercetătorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie.

Potrivit autorilor, motivul este unul cât se poate de simplu: celebrii pantofi din sticlă s-ar sparge sub greutatea Cenuşăresei, precizează maxisciences.com. Simbol central al poveştii Cenuşăresei, pantofii acestui personaj au făcut să curgă multe valuri de cernală în presă, de-a lungul anilor.

Însă până de curând, nimeni nu reuşise să ajungă la o concluzie validă în privinţa compoziţiei substanţei din care au fost creaţi acei pantofi. În timp ce versiunea lui Charles Perrault menţionează o pereche de pantofi făcuţi din piele de veveriţă, alte interpretări, precum aceea a lui Walt Disney, au preferat un alt material – sticla.

Astfel, începând din secolul al XX-lea, cele două interpretări au generat cu regularitate diverse dezbateri pe această temă.

Recent relansată, discuţia s-a îmbogăţit cu elemente noi, descoperite de studenţii la Facultatea de fizică din cadrul Universităţii Leicester din Anglia. Într-un studiu intitulat „Cinderella’s Shattered Dreams” („Visurile spulberate ale Cenuşăresei”), cercetătorii britanici au explicat cu argumente ştiinţifice punctele slabe ale teoriei pantofilor din sticlă.

Potrivit calculelor lor, această versiune ar fi mult prea fragilă pentru a exista în realitate, deoarece pantofii respectivi ar fi supuşi unui risc constant de a se sparge, la fiecare pas al celebrei eroine. Pentru a ajunge la această concluzie, tinerii cercetători din Leicester au presupus că personajul Cenuşăreasa purta pantofi cu măsura 37. Apoi, cercetătorii au analizat caracteristicile indispensabile ale pantofilor din sticlă, pentru ca aceştia să poată să suporte greutatea tinerei femei, estimată la 55 de kilograme.

Rezultatul studiului lor, publicat în Journal of Physics Special Topics, sugerează că astfel de pantofi, precum cei din filmul creat de studiourile Disney, sunt nerealişti, cu excepţia cazului în care Cenuşăreasa ar rămâne complet nemişcată pe întreaga durată a balului.

Pentru a putea să danseze însă cu prinţul ei şi să fugă din sala balului, înainte ca orologiul să anunţe miezul nopţii, Cenuşăreasa ar fi avut nevoie de pantofi cu talpă plată sau de pantofi cu un toc de cel mult 1,5 centimetri.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase