Home » D:News » Cinci elevi români au obţinut locul I la Competiţia Europeană de Robotică Spaţială. NASA i-a premiat FOTO+VIDEO

Cinci elevi români au obţinut locul I la Competiţia Europeană de Robotică Spaţială. NASA i-a premiat FOTO+VIDEO

Cinci elevi români au obţinut locul I la Competiţia Europeană de Robotică Spaţială. NASA i-a premiat FOTO+VIDEO
Publicat: 19.01.2016
Elevii români au triumfat în finala Competiţiei Europene de Robotică Spaţială. Concursul a fost organizat în colaborare cu NASA.
Cinci elevi din Cluj, echipa I-Robot, au câştigat Competiţia Europeană de Robotică Spaţială IRISS din Olanda, sediul ESA ESTEC. Concursul a fost organizat în colaborare cu NASA.
 
Potrivit rosa.ro, modelul creat de elevii români a luat Premiul I la categoria de vârstă 11-13 ani. “Provocarea a constat în dobândirea unei game largi de abilităţi, reflectând procesul pe care inginerii ESA îl urmează atunci când concep o navă spaţială. A fost necesar ca membrii echipelor să lucreze împreună şi să-şi împartă sarcinile eficient”.
 
La acest concurs au participat peste 30 de elevi şi studenţi din cinci ţări. Misiunea celor opt echipe finaliste a fost de a folosi un model al Staţiei Spaţiale Internaţionale, echipat cu un Vehicul Automat de Transfer (VAT) din care să descarce o încărcătură cât mai mare.
 
Astronautul ESA Andreas Mogensen, ambasadorul proiectului de Robotică Spaţială IRISS, a participat la competiţie ca membru al juriului, find impresionat de varietatea şi ingenuitatea mecanismelor şi soluţiilor găsite de tinerii elevi. Astronautul a prezentat participanţilor detalii ale misiunii sale pe Staţia Spaţială Internaţională şi ale proiectelor ESA de robotică.
 
 
Robotul construit de elevii clujeni a urcat direct pe locul I la concursul organizat în Olanda de Agenţia Spaţială Americană. Iar cei cinci elevi de la Liceul „Nicolae Bălcescu” şi Şcoala „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca au lucrat mai bine de o jumătate de an la proiect sub îndrumarea a doi profesori.
 
Concursul a fost lansat în ianuarie 2015 pentru elevii de liceu din întreaga Europă, provocarea pentru ei fiind de a proiecta un robot care ar putea muta o încărcătură de la un capăt al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) la altul. 
 
Sursa: TVR 1
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase