Home » D:News » Scopul valizei negre misterioase care însoţeşte preşedintele american oriunde ar merge

Scopul valizei negre misterioase care însoţeşte preşedintele american oriunde ar merge

Scopul valizei negre misterioase care însoţeşte preşedintele american oriunde ar merge
Publicat: 23.01.2016
Aşa-numita ”nuclear Football”, mingea de fotbal nucleară, este o servietă de piele neagră care conţine elemente top-secrete care îi oferă preşedintelui american puterea de a autoriza un atac nuclear atunci când nu se află în apropierea centrelor fixe de comandă.

Numit oficial ”valiza de urgenţă a preşedintelui”, acest obiect cu un aspect destul de comun este cărată mereu de unu din cinci militari şi se află mereu în apropierea comandantului suprem, pentru orice eventualitate.

Bill Gulley, un fost director al Oficiului Militar al Casei Albe, spune că valiza nu conţine un un mare buton roşu, ca în filme, ci următoarele obiecte: două cărţi cu măsuri de represalii nucleare, o listă de locuri secrete unde preşedintele se poate adăposti, un carnet index cu diferite coduri de autentificare şi un dosar ce conţine instrucţiuni despre cum operează Sistemul de Transmisie de Urgenţă.

Porecla ”Football” vine de la ”Dropkick”, un nume de cod dat unui plan nuclear secret, potrivit fostului Secretar american al Apărării Robert McNamara.

”Eşti mereu în alertă”, îşi aminteşte Robert Patterson, care a cărat valiza pentru preşedintele Bill Clinton.

Valiza neagră se află mereu în acelaşi avion, elicopter, maşină sau lift cu preşedintele, iar atunci când acesta este acasă, ”mingea de fotbal” este depozitată într-o locaţie sigură din Casa Albă, scrie Business Insider.

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase