Home » D:News » Oamenii care par mai drăguţi şi simpatici sunt cei mai susceptibili să TRADEZE – FOTO

Oamenii care par mai drăguţi şi simpatici sunt cei mai susceptibili să TRADEZE – FOTO

Publicat: 17.03.2016
Oamenii ce par cât se poate de drăguţi şi exagerat de simpatici sunt cei cu care trebuie să ai cea mai mare atenţie.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de lingvişti şi cercetători, care au analizat modelele de conversaţie între oamenii care erau implicaţi într-un joc strategic on-line.

Jurnalistul Rachel Ehrenberg afirmă că conflictele interpersonale, precum trădarea, pot fi extrem de dificil de studiat. Nu este ca şi cum ai aduce doi oameni în laborator, instruiind pe unul să-l înjunghie pe altul, iar după ce a făcut acest lucru, tu să tragi concluzii rezonabile din comportamentul lor, explică Rachel Ehrenberg în articolul său.

”Ştim cu toţii că există trădare. Dar să găsim date relevante este foarte greu”, a declarat cercetătorul român Cristian Dănescu-Niculescu-Mizil, informatician la Universitatea Cornell.

Cercetările au fost făcute în baza jocului Diplomacy.  Jocul de strategie a fost inventat în timpul războiului rece, iar jucătorii concurează pentru a câştiga teritorii, dar acest procedeu se realizează nu cu arme sau armate, ci cu ajutorul cuvintelor. Astăzi, Diplomacy se joacă online, iar gamerii trebuie să iniţieze negocieri, alianţe, tratate, manipulări, lovituri de stat şi, desigur, trădări.  

Dănescu-Niculescu-Mizil a ajuns la concluzia că stenogramele acestor conversaţii ar putea fi perfecte pentru a colecta informaţii utile într-un studiu al trădării. El a creat o echipă formată din mai mulţi informaticieni printre care şi Jordan Boyd-Graber, care este şi un înflăcărat jucător de Diplomacy; românul Vlad Niculae – lingvist informatician – şi expertul în exploatarea datelor Srijan Kumar. Cercetătorii au compilat 145.000 de mesaje expediate între jucătorii Diplomacy şi le-au analizat în speranţa de a găsi ceea ce ei au numit „prevestitorii lingvistici de trădare”.

„Schimbările bruşte în balanţa unor atribute conversaţionale, precum sentimentele pozitive, politeţea exagerată sau concentrarea pe planurile de viitor – sunt semnale ale unei trădări iminente”, citează cerectătorii în raport

Sursa foto: vene.ro/betrayal

Un exemplu, luat din transcrierea unui joc:

GERMANIA: Pot să vă sugerez să vă mutaţi armatele spre est, în acest caz eu vă voi sprijini? Apoi, anul următor vă mutaţi [acolo] şi distrugeţi Turcia. Mă voi ocupa de Anglia şi Franţa, vă luaţi în schimb Italia.

AUSTRIA: Pare a fi un plan perfect! Sunt fericit să-l urmez. Şi îţi mulţumesc, Bruder!

„Imediat după acest gest. Austria a invadat teritoriul german”, au remarcat cercetătorii.

Este important să se ţină cont că acest studiu a analizat trădarea din perspectiva datelor provenite de la un joc. Este posibil ca persoana cu adevărat super-prietenoasă de la birou să fie atât de drăguţă fără intenţia de a te trăda.  

Cristian Dănescu-Niculescu-Mizil şi colegii săi au prezentat concluziile lor la Reuniunea Anuală a Societăţii pentru Lingvistică Computerizată. Raportul a fost publicat şi poate fi accesat aici, iar cercetătorii au subliniat: „Această lucrare este dedicată tuturor celor care ne-au trădat”.

Sura: Mental Floss

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase