Home » D:News » Efectul nocebo şi puterile sale nebănuite. Cum afectează sugestia negativă realitatea

Efectul nocebo şi puterile sale nebănuite. Cum afectează sugestia negativă realitatea

Efectul nocebo şi puterile sale nebănuite. Cum afectează sugestia negativă realitatea
Publicat: 02.04.2016
Majoritatea oamenilor a auzit de efectul placebo sau poate chiar l-au testat, totuşi, puţini ştiu în ce constă exact opusul lui, nocebo.

Efectul placebo este o ameliorare a unor simptome care nu poate fi atribuită efectelor admnistrării unui medicament, ci mai degrabă aşteptărilor pe care le are subiectul în legătură cu acel medicament. Efectul placebo are la bază mecanisme fiziologice autentice. Convingerea pacienţilor că li s-a administrat un medicament care are ca efect scăderea durerii a făcut organismul să se comporte ca şi când ar fi fost admnistrat un astfel de medicament, scrie One.ro.

Eficacitatea placebo-ului se bazează pe încrederea acordată de pacient acestui medicament, ale cărui efecte reale nu le cunoaşte. Medicamentele placebo sunt în general compuse dintr-o substanţă care nu are niciun efect, potrivit One.ro.

Se spune că există un efect nocebo (din latină nocere – „voi dăuna”, spre deosebire de placebo, „voi plăcea”), dacă pacientul raportează efecte negative ale unei substanţe, care în realitate nu are niciun efect.

Primul caz recunoscut de medicină în care efectul nocebo a dus la decesul unui pacient a avut loc în 1973. Doctorul Clifton Meador a diagnosticat un pacient cu cancer de ficat în stare terminală şi l-a informat pe acesta că mai are doar câteva luni de trăit. Prognoza doctorului s-a adeverit câteva luni mai târziu, când bărbatul tratat a decedat. În timpul autopsiei, însă, medicul s-a confruntat cu o surpriză: tumoarea era una mică, iar cancerul nu intrase în metastază. Se presupune că, cel mai probabil diagnosticul doctorului este cel care l-a omorât pe pacient.

Citeşte mai multe în Efectul nocebo – atunci când credinţa ne omoară

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase