Home » D:News » Cum poate stopa pătrunjelul inflamaţiile din organism

Cum poate stopa pătrunjelul inflamaţiile din organism

Cum poate stopa pătrunjelul inflamaţiile din organism
Publicat: 10.05.2016
Pătrunjelul este foarte sănătos, oferă prospeţime şi dă gust mâncărurilor, dar este şi o sursă naturală de fitonutrienţi şi vitamine, un anti-inflamator natural şi luptă împotriva alergiilor, putând stopa inflamaţiile din organism.

Noi studii sugerează că pătrunjelul, considerată de unii o simplă garnitură, este de fapt noul superstar al alimentaţiei sănătoase, notează CSID. Această plantă este bogată în multe vitamine antioxidante, inclusiv vitamina A, beta-caroten, vitamina C, vitamin E, zeaxantină şi luteină (cu un rol esenţial în sănătatea ochilor). Aceşti nutrienţi sunt foarte importanţi, nenumărate studii demonstrând potenţialul lor pentru a proteja ochii.

Este, de asemenea, bogat în fibre şi minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu şi zinc şi este o sursă bună de sodiu, vitamina K şi chiar proteine. Pătrunjelul conţine uleiuri volatile şi flavonoide, acestea fiind recunoscute pentru rolul lor în asigurarea unui nivel optim de sănătate, potrivit CSID.

Pătrunjelul conţine şi un flavonoid special pe numele de apigenină, un cunoscut anti-inflamator. Mai mult, un studiu publicat în Global Journal of Allergy, arată că apigenina are şi proprietăţi antialergice.

Într-un studiu realizat în 2014, cercetătorii de la Universitatea din Verona au subliniat limitele medicamentelor antialergice în contexul în care valul de alergii provocat de poluare şi alţi factori de risc au determinat cercetătorii să analizeze potenţialul antialergic din substanţe naturale. Ulimele studii oferă dovezi care aduc în prim plan polifenolii din plante ca instrument cu un potenţial promităţor de a lupta împotriva alergiilor. Polifenolii precum flavoizii sunt cel mai atent studiate substanţe naturale cunoscute pentru propietăţile anti-inflamatorii şi antialergice.

Aşadar, consumul de pătrunjel activează un hormon care reglează metabolismul ţesutului adipos, denumit adiponectina. Hormonul are şi şi propietăţi antialergice.

Cum se alege pătrunjelul

Pătrunjelul proaspăt, precum şi cel uscat este disponibil în toate pieţele pe tot parcursul anului. Ori de câte ori este posibil, trebuie alese frunzele proaspete, deoarece acestea au o aromă intensă şi mai multe vitamine vitale şi anti-oxidanţi.

Pătrunjelul proaspăt ar trebui să fie păstrat în frigider într-o pungă sau înfăşurat într-un prosop de hârtie uşor umed. Frunzele uscate pot fi păstrate pentru câteva luni dacă sunt depozitate într-un recipient de sticlă închis etanş.

Precauţii şi contraindicaţii

Pătrunjelul este foarte bun pentru sistemul digestiv, în combaterea alergiilor, în special a celor de primăvară, precum şi pentru detoxifierea organismului sau prevenţia artritei. Pătrunjelul nu trebuie consumat în cantităţi mari.

Totuşi, pătrunjelul nu este indicat persoanelor cu inflamaţii ale rinichilor şi femeilor însărcinate, putând genera contracţii uterine. Uleiurile voltatile conţinute – apiol şi miristicina – stimulează contracţiile uterine, mai scrie CSID.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase