Home » D:News » Avram Iancu traversează Canalul Mânecii fără costum de protecţie

Avram Iancu traversează Canalul Mânecii fără costum de protecţie

Publicat: 07.07.2016
Pe 8 iulie, Avram Iancu pleacă în Anglia ca să se antreneze trei săptămâni înainte de traversarea Canalului Mânecii înot, fără costum de protecţie.

Este gestul său prin care atrage atenţia asupra campaniei de subscripţie publică pentru ”Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi.

Sportivul Avram Iancu din Hunedoara va înota pentru „Cuminţenia Pământului”. Avram Iancu a mai înotat pentru a atrage atenţia asupra unor cauze umanitare, dar, de data aceasta încearcă traversarea înot a Canalului Mânecii, fără costum de protecţie. La sfârşitul lui iulie în ”Iadul de gheaţă”, pentru Cuminţenia Pământului. Tentativa sa poate fi urmărită pe livetraker.

În interviul său pentru Mediafax arată care sunt motivele pentru care s-a decis să facă o asemenea performanţă. Astfel, Avram Iancu declară că ”Sunt momente în viaţa unei naţiuni în care poporul trebuie să se mobilizeze exemplar.”

Reporter: Care-i legatura ta cu Brancuşi?
Avram Iancu: Dincolo de legătura pe care orice român o are cu Brâncuşi prin simplu fapt că este român, pe mine mă leagă în plus, sufleteşte, două lucruri. Faptul că ne-am născut la 100 de ani distanţă (1876-1976) şi faptul că la Petroşani, oraşul meu natal, a fost turnată celebra Coloana a Infinitului, la nici un kilometru de locul unde m-am născut.

Reporter: De ce crezi că înotul tau atrage atentia asupra campaniei de subscripţie pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului?
Avram Iancu: Este o sesiune de înot extremă în condiţii extreme într-un loc celebru. Milioane de români sunt cu ochii pe mine şi această traversare care durează toată ziua şi poate fi urmărită live, prin live traker, în ziua marii traversări. De curând am înotat 11 ore chiar în lacul de acumulare de lângă Masa Tăcerii (o altă legătură cu Brâncuşi), pentru Ana Rut, o fetiţă cu probleme deosebite şi oamenii au fost receptivi. S-au strâns 1000 de euro.

Reporter: De ce ar trebui românii sa doneze pentru Brâncuşi?
Avram Iancu: Sunt momente în viaţa unei naţiuni în care poporul trebuie să se mobilizeze exemplar. Acesta este unul dintre acele momente. Vom face, într-adevăr, un efort comun în această clipă a momentului dar vom câştiga infinit mai mult în clipa viitorului.

Reporter: În ce constă antrenamentul pentru traversarea înot a Canalului Mânecii?
Avram Iancu: Începe foarte devreme, din iarnă. Aclimatizare la temperaturi foarte scăzute ale apei, foarte mult volum de muncă în bazin, apoi când se dezgheaţă apele, din nou în ape deschise. Dormit îmbrăcat foarte sumar, duşuri reci cât mai dese. Sesiuni de înot în râuri de munte, împotriva curentului, deasemenea la temperaturi foarte scăzute.

Reporter: Ce înseamnă ”fără costum de protecţie, cel putin 15 ore de înot?
Avram Iancu: Inseamna „Iadul de gheaţă”! O provocare cu totul extremă care împinge limitele umane atât fizic cât şi psihic la extrem. Hipotermia, cel mai mare duşman al înotătorilor în canalul Mânecii, se instalează cu fiecare oră petrecută acolo. Regulile comunităţii internaţionale ale înotătorilor nu permit folosirea costumului de protecţie. Aşa au trecut în jur de 1300 de persoane a căror performanta este omologata. Folosirea costumului de neopren este o blasfemie adusă istoriei traversărilor înot a Canalului Mânecii. Acum 200 de ani nu existau neoprene şi, totuşi, omul a câştigat în fata naturii.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase