Home » D:News » Păţania neobişnuită prin care a trecut un tânăr ce vizita un reactor nuclear. ”Timp de 10 secunde, cu toţii se uitau cum el se scufundă” – FOTO

Păţania neobişnuită prin care a trecut un tânăr ce vizita un reactor nuclear. ”Timp de 10 secunde, cu toţii se uitau cum el se scufundă” – FOTO

Publicat: 05.08.2016
Întreaga întâmplare a fost povestită de adolescentul american pe site-ul Reddit.

În urmă cu câteva zile, un tânăr din SUA aflat în vizită la Centrul de Cercetare Nucleară McClellan din Californa şi-a scăpat telefonul într-un reactor nuclear, în timp ce încerca să facă câteva fotografii. Deşi cercetătorii spun că acest lucru se putea întâmpla oricând, există zvonuri care susţin că păţania nu este deloc reală. 

Tânărul susţine că în acele momente se aştepta să fie afectat de radiaţii, însă, în mod surprinzător, nici măcar telefonul pe care l-a scăpat în reactorul nuclear nu a fost foarte afectat. Mai mult decât atât, americanul şi-a folosit dispozitivul pentru a posta pe site-ul Reddit câteva cuvinte legate de experienţa prin care a trecut. 

Oamenii de ştiinţă spun că adolescentul şi-a scăpat, de fapt, telefonul într-unul dintre bazinele aflate în împrejurimile reactorului nuclear, iar dispozitivul nu a fost afectat deoarece apa din interiorul acestora conţine un nivel de radiaţii mai scăzut chiar şi decât cel din aerul pe care noi îl respirăm. Acest lucru se întâmplă deoarece apa este foarte eficientă în ceea ce priveşte împiedicarea propagării radiaţiilor. 

Specialiştii ne mai spun că miezul reactoarelor nucleare este alimentat cu substanţe precum uraniul pentru a iniţia şi controla reacţii în lanţ ale dezintegrării atomilor. În timpul acestor procese se degajează o cantitate imensă de energie, care, în cea mai mare parte este reflectată apoi la nivelul miezului. În anumite cazuri, particulele deviază de la traseul proiectat de ingineri şi ajung, într-un final, în bazinele cu apă, unde viteza lor foarte mare este treptat încetinită. Deşi, în timpul acestui proces, temperatura din interiorul rezervoarelor ar trebui să fie extrem de ridicată, nu este tocmai aşa, deoarece ea se află în jurul valorii de 35 de grade Celsius. 

Înainte de a părăsi centrul de cercetare, tânărul şi telefonul lui au fost scanaţi, pentru a li se verifica nivelul de radiaţii pe care l-ar fi putut asimila. Rezultatul: 0,9 milirazi, în contextul în care ne putem expune la un nivel de radiaţii de 100 de razi fără ca sănătatea noastră să fie afectată. 

Iată şi una dintre imaginile realizate de tânărul american înainte de a-şi scăpa telefonul în reactorul nuclear: 

Foto:sciencealert.com

Iată şi cea a spus adolescentul pe site-ul Reddit referitor la păţania prin care a trecut: ,,Este unul dintre cele mai prosteşti lucruri pe care le-am făcut. Eram într-o tabără de vară pentru studiul tehnologiei nucleare şi am mers să vizităm centrul de cercetare McClellan. În momentul în care am intrat în clădire, unul dintre membri personalului ne-a îndrumat să urcăm pe scările rezervorului, pentru a vedea miezul nuclear. Odată ajuns sus, îmi era teamă să nu cad înăuntru, mai ales că nu ştiu să înot şi nu voiam să mor din cauza radiaţiilor. După ce ne-am uitat cum funcţionează reactorul, operatorul a stins luminile, să ne arate culoarea albastră pe care miezul nuclear o capătă în acel moment. Toată lumea şi-a scos telefoanele să facă poze, iar acum vă puteţi imagina ce s-a întâmplat cu telefonul meu. Timp de 10 secunde, cu toţii se uitau cum el se scufundă, până în momentul în care operatorul l-a văzut, l-a scos la suprafaţă şi mi l-a dat înapoi. Mă simt foarte prost, însă se pare că încă îl pot folosi pentru a scrie această postare”.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Franţa va construi primul reactor nuclear subacvatic

                                           „Arma” secretă a energiei nepoluante: reactorul nuclear de mici dimensiuni, ce poate fi trimis la destinaţie cu trenul

                                             Într-o regiune din Africa există un reactor nuclear vechi de peste 2 miliarde de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase