Home » D:News » Doi alpinişti români pleacă în expediţie pentru a cuceri vârful Manaslu din Himalaya, de 8.156 metri

Doi alpinişti români pleacă în expediţie pentru a cuceri vârful Manaslu din Himalaya, de 8.156 metri

Publicat: 11.08.2016
Cei doi alpinişti au început în urmă cu un an şi jumătate pregătirea în comun pentru expediţie.

Doi alpinişti clujeni vor pleca la sfârşitul lunii august într-o expediţie de cucerire a vârfului Manaslu din Himalaya, care are o înălţime de 8.156 metri, ascensiunea finală urmând să aibă loc, în funcţie de vreme, în jurul datei de 24 septembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vasile Cipcigan, şef formaţie în cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, unul dintre cei doi alpinişti, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că ascensiunea finală va dura între opt şi 12 ore, iar coborârea cam patru – cinci ore.

Vasile Cipcigan

„Am lansat proiectul «Manaslu 8.156 m – Performanţă pentru Cluj 2016» prin care ne propunem cucerirea vârfului Manaslu din Munţii Himalaya. Voi pleca din ţară împreună cu colegul meu Titus Crăciun în 30 august şi vom ajunge în tabăra de bază în 8 septembrie. Din tabăra de bază ascensiunea spre vârf depinde de vreme, sper ca în 23 – 24 septembrie să ne finalizăm aclimatizarea, iar în 24 septembrie vom fi pregătiţi să urcăm spre vârf. Ascensiunea finală, ziua vârfului, va dura între 8 şi 12 ore şi coborârea cam 4 – 5 ore. Vrem să ducem pe vârful Manaslu tricolorul României şi un fanion al Consiliului Judeţean Cluj. Pe durata ascensiunii, nu vom folosi serpaşi şi oxigen suplimentar”, a spus Cipcigan, care a mai participat la câteva expediţii de cucerire a vârfurilor Khan Tengri (5.642 m), Denali (6.194 m), Aconcagua (6.962 m).

Celălalt alpinist, ziaristul clujean Titus Crăciun, a declarat, la rândul său, că se află la prima sa expediţie de alpinism în afara României, scopul fiind în primul rând unul jurnalistic.

„Eu vreau în primul rând să scriu, să popularizăm alpinismul, voi face fotografii, voi filma. Vom avea un telefon prin satelit şi vom trimite sms-uri pentru updatarea unei pagini pe o reţea de socializare pe care am creat-o, pentru toţi cei care ne urmăresc. După ce ne vom întoarce, vom publica o carte despre această aventură”, a spus Crăciun.

Vasile Cipcigan şi Titus Crăciun

Cei doi alpinişti au început în urmă cu un an şi jumătate pregătirea în comun pentru expediţie, care a inclus pregătire fizică şi psihică, alergare montană, pregătire logistică, de adunare a echipamentului, pregătire şi verificare a acestuia.

Costurile expediţiei de cucerire a vârfului Manaslu se ridică la circa 9.000 de euro de persoană.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase