Prima pagină D:News

Înapoi în secolul 17. Istoria unei reţete care nu se va demoda niciodată

09.29.2017 | ● Vizualizări: 2852

Aşa cum Chanel 5 va fi mereu la modă, nici reţeta raţei "a l'orange" nu se va demoda vreodată.

Despre "duck a l'orange", celebrul Gordon Ramsey ("Hell's Kitchen", "MasterChef") spune că este echivalentul din gastronomie al pantalonilor evazaţi despre care se va vorbi mereu, informează gustarte.ro.

Raţa cu sos de portocale este una dintre cele mai populare reţete franţuzeşti, o combinaţie uimitoare de arome, ale cărei origini vin de fapt din Orientul Mijlociu. Italienii pretind însă că reţeta a plecat de la ei, undeva prin secolul 16, şi astfel a ajuns la francezi.

În Marea Britanie, preparatul a luat cu asalt meniurile restaurantelor în anii '60, iar în 1975, o comedie italiană a fost numită după el: L'anatra all'arancia.

Şi totuşi, de ce toată lumea crede că reţeta aparţine francezilor?

Pentru că întotdeauna au ştiut cum să-şi promoveze bucătăria naţională. În secolul 17 - mai ales în vremea lui Ludovic al 14-lea, care şi-a propus să facă din arta, moda şi bucătăria franceză un simbol la nivel global, - în Franţa a avut loc un boom al cărţilor de bucate, iar reţeta raţei a l'orange ocupa un loc de cinste printre paginile lor.

Cteşte continuarea în gustarte.ro.

Tag-uri: retete | refuz | chanel | istorie