Home » D:News » Fotografii tulburătoare. ”Stăteau peste corpurile imigranţilor morţi”. Victimele inumanităţii

Fotografii tulburătoare. ”Stăteau peste corpurile imigranţilor morţi”. Victimele inumanităţii

Fotografii tulburătoare. ”Stăteau peste corpurile imigranţilor morţi”. Victimele inumanităţii
Publicat: 08.10.2016
Totul a început cu semnalizări pe un ecran radar, emise din largul coastelor libiene. Pe măsură ce salvatorii se apropiau, găseau bărci de lemn supraîncărcate şi plute care evocau scene desprinse parcă din vremea comerţului cu sclavi.

Sute de imigranţi africani au murit pe mare, asfixiaţi în bărci.

Povestea despre cruzime şi moarte în masă, documentată fotografic, este cutremurătoare. Iată ce a văzul un fotograf atunci când o navă de salvare a intrat în acţiune în largul coastelor libiene.

Fotografiile pot fi văzute aici!

Mai mult de două duzini de oameni au murit într-o singură barcă, asfixiaţi şi zdrobiţi la bord. În alte bărci, cadavrele au fost dispuse pe scândurile din barcă, iar supravieţuitorii forţaţi să se caţere peste cadavrele celorlalţi, informează New York Times.

Aris Messinis, un fotograf de la Agence France-Presse se afla la bordul bărcii de salvare Astral. Messinis mărturişeşte că nu i-a fost dat să vădă ceva asemănător. Pasagerii – din Eritreea, Etiopia, Somalia, Nigeria şi alte ţări sub-sahariene – au fost găsiţi de barca Astral, marţi, şi sunt doar câţiva dintre cei mai bine de 11,000 de oameni salvaţi în Marea Mediterană de grupurile de ajutor şi de paza de coasta italiană, în cursul aceastei săptămâni.

Imigranţii de la bordul unei bărci de lemn, în care se aflau 1,000 de oameni – un număr de aproximativ cinci ori mai mare decât capacitatea vasului – aşteptau cu disperare să fie ajutaţi. Unii au sărit în apă. Cu vestele de salvare pe ei, oamenii se străduiau să ajungă pe Astral şi alte ambarcaţiuni de salvare, care mai târziu i-au transferat către nave italiene deţinute de paza de coastă, ce se îndreaptau spre Italia.

Însă operaţiunea de salvare era infernală, în ciuda eforturilor depuse de echipajul de pe Astral pentru a-i calma pe imigranţi. „Erau în panică”, spune fotograful Messinis. La bordul ambarcaţiunii de lemn erau şi sugari. Într-una dintre bărci, care ţine 150 de persoane, salvatorii au găsit 29 de cadavre – 10 bărbaţi şi 19 femei, spune fotograful Messinis, potrivit New York Times. „Ne-au spus că aceşti oameni erau morţi de noaptea precedentă”, spune Messinis.

La un moment dat, pasagerii au ridicat în braţe un copil pentru a semnala salvatorilor disperarea. Migranţii înghesuiţi sub punte erau atât de strâns îngrămădiţi, că oamenii vii au luptat să iasă. „Mulţi dintre ei nu văzuseră niciodată marea”, a declarat Laura Lanuza, purtător de cuvânt pentru Proactiva Open Arms, un grup de ajutor de spaniol care se ocupă de ambarcaţiunea Astral.

În ciuda unei diminuări a numărului de traversări maritime către Europa a imigranţilor în acest an, mai mult de 3,000 au murit în punctele de trecere periculoase din Libia. Haosul politici a transformat Libia în punctul de plecare principal pentru operatorii de contrabandă, care nu se îngrijesc dacă imigranţii vor supravieţui.

Oficialii de salvare au atribuit traversările de bărci cu imigranţi în punctele de trecere marine din ultimele zile stării bune a vremii, după zile de furtuni şi turbulenţe pe mare.”E ca pe vremea comerţului cu sclavi”, mai spune Laura Lanuza.

După ce au fost salvaţi cei rămaşi în viaţă, membrii echipajului Astral au dispus morţii în saci de plastic şi le-au depozitat pe plute de salvare. Oficialii responsabili cu migraţia şi grupurile de salvare din Europa spun că ruta pe care imigranţii din Africa de Nord pleacă este extrem de periculosă.

Fotograful Messinis, în vârstă de 39 de ani, care a documentat conflictele din Libia şi Siria, a fotografiat scene ce ilustrează criza refugiaţilor, de când a început, în urmă cu trei ani. De multe ori, a lăsat deoparte aparatul de fotografiat pentru a ajuta echipele de salvare.

Ce s-a întâmplat acum, în largul Mării Mediterane, spune jurnalistul, a fost diferit. Analogia cu vremea comerţului cu sclavi din Atlantic este corectă, însă povestea aceea este de acum sute de ani. „Am văzut moartea în multe rânduri, dar ce s-a întâmplat aici este altceva”, a spus fotograful. „E şocant şi acum chiar cred că nu trăiesc într-o lume civilizată”.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase