Home » D:News » Povestea ”măicuţei de fier”, bătrânica care a doborât mai multe recorduri la triatlonuri

Povestea ”măicuţei de fier”, bătrânica care a doborât mai multe recorduri la triatlonuri

Publicat: 14.10.2016
Sora Madonna Buder, cunoscută şi ca "Măicuţa de fier", s-a născut în Missouri, în vara lui 1930 şi deşi atunci când era mică nu era pasionată de alergat sau înot, a fost cu siguranţă născută cu o determinare demnă de invidiat, căci a reuşit să doboare mai multe recorduri de-a lungul vieţii.

Madonna Buder a ştiut că vrea să devină călugăriţă pe când avea 14 ani, iar la 23 de ani şi-a materializat prima chemare şi a devenit măicuţă în cadrul Mânăstirii Sisters of the Good Shepard din St. Louis, potrivit site-ului triathloninspires.com.

În 1970 a părăsit congregaţia de care aparţinea, pentru a li se alătura altor 38 de Surori, cu care a înfiinţat o nouă comunitate mai puţin tradiţională. Ca membră a comunităţii creştine a Surorilor non-canonice, independentă de autoritatea Bisericii Romano-Catolice, Buder a avut libertatea de a-şi alege propriul stil de viaţă. Două decenii mai târziu, şi-a descoperit a doua chemare: alergatul.

Sora Madonna avea 48 de ani când a început să alerge pentru amuzament. „Părintele John mi-a spus că-mi va face bine la minte şi la corp”, mărturiseşte ea.

Măicuţa de fier a participat la primul ei triatlon în Banbridge, Irlanda, când avea 52 de ani.

„Am simţit o cantitate imensă de împlinire după ce am terminat cursa; Eram fericită”, a mai spus măicuţa.

După ce a terminat triatlonul „Ironman” din Hawaii, în 2005, la vârsta de 75 de ani, a doborât recordul pentru cea mai vârstnică femeie care a finalizat cursa. Apoi, în următorul an, şi-a doborât propriul record, finalizând cursa cu o oră mai repede decât în anul anterior.

Din 1982 încoace, măicuţa a adunat în palmares peste 340 de triatlonuri, dintre care 45 de tipul „Ironman” (4 km înot, 180 km cu bicicleta, 40 km alergat). În 1996, a completat un concurs „Ironman” în 14 ore, 27 minute şi 14 secunde – suficient de rapid pentru a doborî recordul la categoria participanţilor cu vârste cuprinse între 65 şi 69 de ani.

Măicuţa a cunoscut faima după ce a devenit deţinătoarea recordului mondial pentru cea mai vârstnică femeie care a completat triatlonul Ironman Subaru din Canada, pe 26 august 2012, în 16 ore şi 32 de minute. Sora Madonna a doborât recordul deţinut de Lew Hollander (81 de ani), care a completat Campionatul Mondial Ironman Kona în 2011.

Noul ţel al măicuţei de fier este de a stabili acelaşi record şi la triatlonurile Ironman din Hawaii.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase