Home » D:News » Consumul de lichide în exces poate provoca afecţiuni grave. Un nou studiu contrazice recomandările medicilor

Consumul de lichide în exces poate provoca afecţiuni grave. Un nou studiu contrazice recomandările medicilor

Consumul de lichide în exces poate provoca afecţiuni grave. Un nou studiu contrazice recomandările medicilor
Publicat: 06.12.2016
Frecvent, medicii recomandă în cazul persoanelor bolnave consumul unei cantităţi mari de apă. Unii experţii în sănătate, însă, îi contrazic. Recent o femeie care a consumat prea multă apă s-a îmbolnăvit mult mai grav.

Când o persoană este bolnavă, şansele să se deshidrateze sunt mult mai mari, astfel are nevoie de mai multe lichide pentru a se recupera. Însă, într-un caz propus de medicii din cadrul spitalului King’s College, o femeie de 59 de ani s-a îmbolnăvit grav după ce a consumat o cantitate mult prea mare de apă. 

,,Atunci când oamenii sunt bolnavi nu beau multă apă pentru că este ultimul lucru pe care îşi doresc să-l facă, astfel devin deshidrataţi foarte repede,” a explicat Dr. Maryann Noronha, coautor al raportului. 

Deoarece suferea de o infecţie a tractului urinar, femeia de 59 de ani a băut multă apă pentru a-şi curăţa sistemul, consumând doza recomandată iniţial de jumătate de cană de apă la fiecare 30 de minute. În loc să o ajute, cantitatea mare de apă a trimis-o înapoi la spital, unde a fost diagnosticată cu hiponatremie, afecţiune provocată de nivelul scăzut de sodiu din sânge. Fenomenul apare atunci când nivelul sodiului din sânge scade sub 134 mmol/L.

 Doctorii au înregistrat un nivel al sodiului din sânge de 123 de mmol/L.  Ceea ce înseamnă că sângele său era atât de diluat încât  apa a pătruns în celulele corpului. Afecţiunea poate apărea şi în momentul în care o persoană care a făcut efort fizic se hidratează prea puternic.  Rezultatul final poate fi fatal deoarece ţesuturile încep să se umfle mai ales cele din regiunea creierului. 

Dacă funcţiile renale sunt normale atunci apa în plus va fi eliminată, dar dacă persoana are o anumită afecţiunea poate creşte nivelul de hormoni antidiuretici care reduc eliminarea apei.

Femeia cu infecţia urinară a reuşit să-şi revină, însă nu a fost singura cu această problemă. Autorul a menţionat şi cazul unui pacient bolnav de gastroenterită ce a dezvoltat hiponatremia şi a murit.

Sursă:  IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase