Home » D:News » 10 simptome care te pot duce cu gândul la cancerul ovarian

10 simptome care te pot duce cu gândul la cancerul ovarian

10 simptome care te pot duce cu gândul la cancerul ovarian
Publicat: 11.01.2017
Cancerul ovarian este o boală gravă, cu evoluţie silenţioasă, care afectează, în general, pacientele cu vârsta între 50-65 de ani, majoritatea acestora aflate la menopauză sau premenopauză.

Cele mai multe paciente nu prezintă simptome în stadiile incipiente, ele apar odată cu evoluţia bolii şi cu apariţia complicaţiilor. „Diagnosticul de cancer ovarian în stadiile incipiente este dat rar sau întâmplător. De cele mai multe ori, pacientele se prezintă pentru un control de rutină sau pentru alte afecţiuni din sfera genitală. Până şi în stadiile avansate, simptomele sunt lipsite de specificitate, de la alterarea stării generale, până la tulburări gastro-intestinale sau sângerări genitale”, subliniază medicul ginecolog Cristiana Boitan pentru Gândul.

În opinia medicului specialist, tabloul clinic al cancerului ovarian poate include:

1.”Sângerarea vaginală neregulată, care variază ca intensitate la femeile active hormonal (care nu sunt la menopauză). Aceste sângerări sunt în general rezultatul unui dezechilibru hormonal aparut în cazul tumorilor ovariene secretante de estrogen. Totodată, sângerarea survenită la o pacientă aflată în menopauză poate fi determinată de prezenţa stimulului hormonal prezent la nivel tumoral.

2. Durerile pelviene variază ca frecvenţă şi intensitate. Pelvialgiile sunt determinate, în general, de masele tumorale mari sau de aderenţele pe care acestea le formează cu organele învecinate.

3. Alterarea stării generale, caracterizată de astenie sau oboseala permanentă. Apare tardiv, în general ca urmare a instalării anemiei, dificultăţii de a respira, suprasarcinii de la nivelul sistemului cardiovascular şi a insuficienţei hepato-renale.

4. Pierderea în greutate. Mai mult de 5 kg într-o luna, pierdere neintenţionată şi nejustificată prin abordarea unui regim hipocaloric. Tumorile canceroase sunt consumatori energetici importanţi,  care se folosesc de resursele organismului pentru creşterea propriu-zisă.

5. Modificarea tranzitului intestinal, fie că este vorba despre constipaţie sau diaree (tranzit accelerat). Constipaţia apare tot datorită compresiei pe segmentul terminal al colonului, prin crearea unui obstacol la acest nivel. Scaunele diareice sunt rezultatul perturbării mecanismului de resorbţie a apei la nivelul intestinului.

CIteşte continuarea pe Gândul

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 

 

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase