Home » D:News » Întâmplare inedită în Arad: un bărbat strânge semnături ca preotul bisericii din cartier să dea clopotele mai încet

Întâmplare inedită în Arad: un bărbat strânge semnături ca preotul bisericii din cartier să dea clopotele mai încet

Întâmplare inedită în Arad: un bărbat strânge semnături ca preotul bisericii din cartier să dea clopotele mai încet
Publicat: 24.02.2017
Un arădean strânge semnături pentru a determina preotul ortodox din cartierul Grădişte al municipiului Arad să tragă clopotele mai încet la biserică, deoarece ar depăşi limita maximă de zgomot admisă prin lege. Preotul, în schimb, îl invită pe arădean să se apropie mai mult de biserică.

Arădeanul Răzvan Anghel a anunţat pe contul său de Facebook că stânge semnături pentru a-l determina pe preotul ortodox din cartierul Grădişte să tragă clopotele mai încet, relatează Mediafax

„De azi strâng în Cartierul Grădişte semnături ca să-l convingem pe preotul Roja să dea clopotele mai încet la biserica nouă, că e cam tare. Dacă stai în Grădişte şi ţi se pare prea tare sau dacă ai un prieten care stă în Grădişte şi ştie despre ce vorbesc, dă un semn”, a scris Răzvan Anghel pe contul său de Facebook.

Răzvan Anghel a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la biserica din Grădişte, la care nu se ţin slujbe pentru că nu a fost dată încă în folosinţă, clopotele, trase de trei ori pe zi, la orele 8.00, 12.00 şi 18.00, sunt prea zgomotoase şi ar depăşi limita maximă admisă de lege.

„Stau cam la 200 de metri de biserică. (…) Nu am luat legătura cu preotul, am sunat la Episcopia Aradului, mi-au zis să nu fac cerere că pot să vorbesc direct cu ei, le-am zis de problemă, mi-au dat numărul preotului, dar nu mi-a răspuns niciodată la telefon. Cei de la parohie mi-au zis că asta nu poate fi o problemă, că poate mi se pare. Şi chiar am crezut că poate mi se pare şi am o problemă sau am urechile foarte sensibile. Şi am cumpărat un sonometru. După cum arată testul, zgomotul e undeva între 70 şi 80 de decibeli, în condiţiile în care maxima admisă e de 80 de decibeli”, a spus arădeanul.

Răzvan Anghel bănuieşte că nu clopotele sunt de vină, ci construcţia bisericii, care nu este încă finalizată.

„Vreau să vorbesc cu un avocat şi înainte, vreau să vorbim cu preotul, presupun că nu a capitonat turla, nu cred că sunt o problemă clopotele. Probabil că nu e gata construcţia, practic biserica nu e dată în funcţiune. (…) Vecinii toţi m-au felicitat pentru iniţiativă, dar pe furiş, personal, nimeni nu are curajul să vină să semneze sau să ia o poziţie oficială, poate le e frică”, a mai spus Răzvan Anghel.

În replică, preotul paroh al bisericii, Viorel Roja, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că biserica are clopote profesioniste care se încadrează în normele europene.

„Clopotele trag din 2015 şi în acest interval de timp, ca unul care cunosc tot arealul parohiei, pot să remarc faptul că oamenii sunt încântaţi, fascinaţi şi foarte fericiţi de aceste clopote pe care le-am procurat din spaţiul european, mai exact de la Innsbruck, Austria, făcute, turnate de celebra familie Grassmayr, care toarnă clopote de 400 de ani în Europa. Clopotele sunt extrem de profesioniste, sonorul lor este muzică realmente, au fost montate în turnul clopotniţei de către o firmă autorizată care are exclusivitate pe România cu firma Grassmayr şi care montează nu doar în România, ci în întreg spaţiul european acest timp de clopote”, a spus părintele paroh Viorel Roja.

Potrivit acestuia, limita de zgomot admisă prin lege trebuie să se încadreze între 55 şi 85 decibeli, ceea ce la biserica din Grădişte se şi întâmplă.

De asemenea, preotul a declarat că în momentul în care la biserică vor avea loc slujbe, intervalul orar la care vor fi trase clopotele va fi reevaluat.

Preotul l-a invitat pe Răzvan Anghel să se apropie mai mult de biserică: „Noi suntem încadraţi în normele europene. Vine postul Paştelui, îl invit pe domnul Anghel să ne caute, să se apropie de noi, să îi transmit aceste realităţi, poate va înţelege situaţia dată şi cu o deschidere mai mare către sacramentul pe care vrem să îl împlinim şi eu cred că, rugându-ne pentru dânsul, va înţelege că este binele unei comunităţi, a unei parohii vaste”.

Câteva zeci de persoane au reacţionat la postarea arădeanului, cei mai mulţi fiind de părere că înainte să se apuce de strâns semnături ar fi trebuit să ia legătura cu preotul. Alţii îl susţin, iar unul dintre prietenii virtuali îi recomandă să nu se ia de preoţi şi să meargă mai des pe la biserică.

La rândul lor, locuitorii din cartier nu se declară deranjaţi de clopotele bisericii.

„Eu nu sunt ortodoxă, dar când bat clopotele ies încă în curte să le aud mai bine”, a declarat o femeie.

„Cum să mă deranjeze, că doar nu trag toată ziua şi câteva minute e chiar frumos să mai auzi clopotul”, a spus şi un bărbat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cea mai înaltă biserică din lume se erodează din cauza persoanelor care urinează la baza ei

O biserică din lemn rezistă de peste 750 de ani fără să aibă niciun cui în ea. Este în totalitate din lemn

Povestea din spatele celebrelor fantome dintr-o biserică din Cehia-Galerie Foto

Clopotul care sună încontinuu de 175 de ani şi nu poate fi oprit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase