Home » D:News » Ce aliment ne poate face rău în timpul postului

Ce aliment ne poate face rău în timpul postului

Ce aliment ne poate face rău în timpul postului
Publicat: 26.02.2017
Uleiul poate fi extrem de dăunător pentru organism, mai ales dacă îl consumăm din abundenţă, aşa cum se întâmplă în timpul postului. Nutriţionistul Mihaela Bilic crede că şi consumul de nuci şi migdale trebuie să fie limitat în această perioadă, pentru că acestea conţin 40% ulei.

Uleiul în postul trebuie să fie la fel de rar precum peştele. “Dacă tot suntem în săptămâna albă şi ne pregătim de postul Paştelui, nu strică să vorbim puţin despre ulei. În primul rând pentru că suntem români şi avem uleiul de gătit în sânge, apoi pentru că fiind vegetal există riscul să îl consumăm din abundenţă, mai ales în post, scrie Gândul.

Nu ştiu dacă au fost nutriţionişti de faţă atunci când s-au pus bazele religiei, însă limitarea consumului de ulei este mai importantă decât eliminarea oului şi produselor lactate. Când vrem să-i dăm o pauză ficatului şi metabolismului de la munca grea de digestie din fiecare zi, pe lângă produsele de origine animală trebuie obligatoriu să renunţăm şi la ulei, indiferent dacă e de floarea soarelui sau de măsline.

Dacă aveţi curiozitatea să vedeţi cât de rare sunt dezlegările la ulei, şi vin din timpul postului, veţi fi uimiţi. De asemenea, este interesant că uleiul şi vinul au fost puse în aceeaşi categorie, a plăcerilor alimentare ce trebuie limitate. Dacă analizăm puţin, vedem că prin eliminarea uleiului dispar din meniul de post toate mâncărurile gustoase: zacuscă, salată de vinete şi humus, pateu vegetal, cartofi prăjiţi, şniţel de soia, produse de patiserie şi de cofetărie (pentru că margarina tot ulei este). Ce mai rămâne? Ciorbe şi mâncăruri de legume (gătite fară ulei!), făinoase, cartofi, pâine, mămăliga, toate leguminoasele boabe (fasole, mazăre, linte, soia, năut)’’, precizează nutriţionistul Mihaela Bilic pe Facebook.  

În opinia specialistului, salatele pot reprezenta o capcană. ”Atenţie şi la salate, fără ulei nu se prea poate, iar seminţele şi oleaginoasele (nuci, alune, migdale) au 40% ulei.

Departe de mine dorinţa de a fi cârcotaşă, dar decât să ţinem post şi să mâncăm pe săturate alimente bogate în ulei, mai bine nu ţinem deloc. Postul nu face bine şi nu ajută organismul decât atunci când presupune mâncare puţină şi dietetică, adică fără grăsime. Postul înseamnă să nu te saturi, să simţi lipsa, să te confrunţi cu foamea. Asta e esenţa, simbolul, scopul. Şi da, există un rău mai mare decăt uleiul, pe care religia nu l-a luat în calcul, pentru că nu exista: grăsimea vegetală de palmier şi de cocos”, mai spune Mihaela Bilic.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase