Home » D:News » Un jurnalist britanic care a fost răpit şi torturat timp de şase săptămâni în Sudan a reuşit să filmeze, pe ascuns, clipele groaznice prin care a trecut – VIDEO

Un jurnalist britanic care a fost răpit şi torturat timp de şase săptămâni în Sudan a reuşit să filmeze, pe ascuns, clipele groaznice prin care a trecut – VIDEO

Un jurnalist britanic care a fost răpit şi torturat timp de şase săptămâni în Sudan a reuşit să filmeze, pe ascuns, clipele groaznice prin care a trecut – VIDEO
Publicat: 07.04.2017
Un jurnalist britanic pe nume Phil Cox a trecut graniţa în Sudan alături de colegul său Daoud Hari, în decembrie 2016, cu scopul de a raporta condiţiile de viaţă ale oamenilor din regiunea Darfur, dar aceştia au fost răpiţi de miliţii armate sudaneze.

În timpul acestei capturări, cei doi au descoperit că autorităţile sudaneze au pus un preţ pe capul acestora de mai mult de 250.000 de lire, relatează The Independent.

În prima săptămână a perioadei de detenţie în Darfur, cei doi au fost legaţi la picioare de un copac şi bătuţi. În acest punct, Phil Cox a reuşit să păcălească gărzile pentru a se filma pe camera sa, convingându-i să ia fotografii ale capturării.

Apoi a luat cardul de memorie şi pentru a păstra materialul filmat l-a învelit într-o bucată de plastic şi l-a ascuns în anus.

Conţinutul cardului de memorie va fi prezentat într-un film care are scopul de a arăta politica guvernului sudanez şi modul în care răpesc şi tratează prizonierii.

Chinul nu s-a terminat în deşert. Miliţia a transferat perechea autorităţilor guvernamentale, pe care i-a ţinut în infama închisoare Kobar din Khartoum.

Cox a descris cum, în timpul zborului, a fost ameninţat că va fi aruncat din avion. „Avionul zbura la altitudine joasă şi atunci am început să strig, să cerşesc milă. Corpul meu se balansa din cauza mişcărilor avionului”.

În detenţia de 40 de zile de la închisoare, Phil Cox a fost bătut, electrocutat şi suspus unei simulări de execuţie. 

După presiunile guvernelor american şi britanic, Hari a fost eliberat pe 18 ianuarie, apoi Cox pe 1 februarie.

Autorităţile sudaneze au specificat că Phil Cox a fost „iertat” de preşedintele Omar al-Bashir, specificând că acesta a intrat ilegal în ţară, iar intenţia sa era de a investiga utilizarea armelor chimice, iar „implicarea sa în activităţi care ameninţau securitatea naţională au fost dovedite”.

Editorul Channel 4 News, Ben de Pear, care a trimis cei doi jurnalişti, a precizat: „i-am trimis pe Daoud şi Phil să investigheze acuzaţiile cu privire la încălcarea drepturilor omului în Sudan, dar nu am crezut niciodată că vor deveni victime ale acestui abuz”.

Maddy Crowther de la un ONG din Regatul Unit a menţionat că „sunt recunoscătoare pentru curajul lui Cox şi Hari în expunerea opresiunii guvernului sudanez şi a victimelor acestora”.

Phil Cox a adăugat că „Daud şi cu mine am experimentat pe propria piele tacticile pe care guvernul sudanez le aplică pentru a opri orice raport independent despre evenimentele din Darfur”.

Filmul, numit Hunted in Sudan, va fi publicat pe Channel 4 News pe 5 şi 6 aprilie şi va avea două părţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Mărturiile unei fete kurde răpite de ISIS: ”Am fost sclava Daesh”

13 state în care poţi muri dacă eşti ateu

O imagine rară: acesta este ultimul mascul de rinocer alb nordic

Povestea greu de crezut a americanului ce a revendicat un teritoriu african pentru ca fiica lui de 7 ani să devină prinţesă (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase