Home » D:News » Cum ne va afecta vederea computerul

Cum ne va afecta vederea computerul

Publicat: 30.05.2017
Practic, în zilele noastre, interacţiunea cu tehnologia se produce în orice moment al zilei. Deşi nu nu putem feri de ea, e indicat să ne luăm anumite măsuri de protecţie.

„În primul rând, trebuie să înţelegem că toate ecranele care emit lumină sunt dăunătoare în timp (telefonul, tableta, calculatorul, televizorul etc) şi nici nu ne dăm seama de câte ori ne verificăm telefonul într-o oră, de exemplu.

Din punct de vedere fizic, lumina emisă de aceste ecrane conţine o parte de lumină vizibilă, extrem de dăunătoare – lumina albastră-violet. Din păcate, acest efect dăunător se acumulează în timp, astfel că, dacă expunerea a început devreme în viaţă (încă din copilărie), vom asista la instalarea unor boli în viaţa de adult – cataractă la 40 de ani, de exemplu”, precizează medicul oftalmolog Roxana Cozubaş pentru Gândul.

O altă problemă o constituie distanţa de lucru foarte mică (în jur de 40-50 cm). „Practic, atunci când privim la distanţă (peste 5 m), ochii se relaxează. Dacă vrem să focalizăm un obiect mai aproape de 5 m, acest lucru se va face cu un efort din partea ochilor. Astfel, cu cât mai mic şi mai aproape obiectul focalizat, cu atât mai solicitant va fi pentru ochi”, adaugă specialistul.

O expunere constantă de peste 2-3 ore în aceste medii digitale ne „garantează” obţinerea unor semne şi simptome pe termen lung. Astfel, dacă ştiţi că lucraţi în faţa calculatorului mult timp, este bine să solicitaţi medicului oftalmolog mai multe detalii despre posibilităţile de protecţie disponibile. „În primul rând, trebuie să efectuaţi un control oftalmologic complet, în urma căruia vi se vor prescrie ochelari (cu dioptrie sau nu), care să aibă încorporat în lentile un filtru de calculator (o lentilă specială care blochează lumina albastră-violet).

Ajută şi dacă faceţi pauze de la aceste ecrane, timp în care să priviţi la distanţă mare pentru relaxarea ochilor. De asemenea, există programe care se pot instala pe telefon şi care reduc cantitatea de lumină dăunatoare emisă de ecran.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase