Home » D:News » Saliva îţi poate dezvălui lucruri importante despre sănătatea ta

Saliva îţi poate dezvălui lucruri importante despre sănătatea ta

Saliva îţi poate dezvălui lucruri importante despre sănătatea ta
Publicat: 08.06.2017
Saliva are un rol important în menţinerea sănătăţii noastre. Dacă saliva ta este prea abundentă sau vâscoasă din cale-afară, ar fi cazul să îţi pui câteva semne de întrebare, scrie CSID.
Ştiai că organismul nostru produce zilnic peste 1,5 litri de salivă? Pare scârbos, dar saliva joacă un rol vital petnru sănătatea noastră.
 
În primul rând, este un dezinfectant natural pentru cavitatea orală, ajutând astfel la menţinerea sănătăţii gingiilor şi prevenind apariţia cariilor. Apoi, saliva are rolul de a „spăla” resturile de mâncare, asigurându-ne o respiraţie cât mai proaspătă.
 
Dacă saliva ta este prea abundentă sau vâscoasă din cale-afară, ar fi cazul să îţi pui câteva semne de întrebare.
 
Iată ce ţi-ar putea transmite saliva despre starea de sănătate!
 
Dacă e prea puţină
 
Atunci când gura ta este mai mereu uscată şi simţi că nu mai ai salivă, e foarte posibil ca de vină să fie anumite medicamente pe care le iei.
 
„Antihistaminicele pot avea acest efect neplăcut”, spune Kimberly Harms, reprezentant al Asociaţiei Americane de Stomatologie.
 
De asemenea, producţia de salivă are tendinţa să se reducă pe măsură ce îmbătrânim, mai ales pentru că bolile apărute presupun şi administrarea de tot felul de medicamente.
 
Saliva e albicioasă şi vâscoasă
 
Astfel de semne pot indica o infecţie cu Candida la nivelul cavităţii orale. Este mai frecventă în rândul persoanelor care suferă de diabet, deoarece nivelul zahărului este aproape tot timpul la limita superioară. De asemenea, simptomele pot fi date şi de deshidratare.
 
CIteşte continuarea pe CSID
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase