Home » D:News » ECLIPSĂ totală de Soare, în 21 august: Ce se întâmplă pe parcursul fenomenului astronomic rar. Primele imagini cu eclipsa – VIDEO

ECLIPSĂ totală de Soare, în 21 august: Ce se întâmplă pe parcursul fenomenului astronomic rar. Primele imagini cu eclipsa – VIDEO

Publicat: 20.08.2017
ECLIPSĂ totală de Soare. Pe 21 august a avut loc cea de-a XI-a eclipsă de Soare din secolul acesta. Deşi aceasta nu va fi vizibilă pe cerul din România, iată ce se va întâmpla pe toată perioada evenimentului astronomic.

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Update – Eclipsa a atins momentul maxim la ora 20:16, ora României.

Eclipsa surprinsă de camerele NASA

Eclipsa surprinsă de camerele NASA

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Unul dintre cele mai importante evenimente astronomice din acest an va începe de pe coasta Oregonului la ora locală 09:05 (19:05, ora României). Eclipsa va învălui în întuneric zona Oregon până în Carolina de Sud, în momentul în care lumina Soarelui va fi obturată de Luna ce va traversa zona aflată între Pământ şi cea mai apropiată stea a sa. Apogeul va fi atins la ora locală 10:16 (20:16, ora României), iar unele zone se vor afla în întuneric complet pentru un minut şi 59 de secunde. Din acest moment umbra Lunii va străbate continentul american, trecând prin 13 state în timpul unui traseu ce va dura 90 de minute. 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Locul ce se va bucura de cea mai lungă perioadă a apogeului (2 minute şi 40 de secunde) se află la 10 km de sudul oraşului Carbondale, Illinois. 

Deşi din România, eclipsa totală de Soare nu va fi vizibilă, NASA va transmite live evenimentul din 12 locaţii, inclusiv avioane, telescoape aflate la sol şi baloane meteorologice. 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Mai jos puteţi urmări transmisiunea live a evenimentului astronomic: 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Eclipsa va fi vizibilă în unele părţi din Europa. Va fi vizibilă seara sau la apus în Islanda, Scoţia, Irlanda, Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Belgia, Franţa, Spania şi Portugalia. Totodată, va fi prima eclipsă totală de Soare care va trece peste Statele Unite ale Americii în secolul curent.

Iată ce se va întâmpla pe întreaga perioadă a eclipsei de Soare. 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Cu 90 de minute înainte de eveniment

La scurt timp după ora 9:15 a.m., ora Pacificului (19.15, ora României), Luna se va extinde către zona superioară din dreapta Soarelui. În timp, Luna va acoperi câte puţin discul solar, ajungând într-o singură oră să acopere întregul disc, notează Washington Post

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Cu o oră înainte

În acest punct, singurul mod prin care poţi observa o schimbare a nivelului luminii este prin utilizarea unor ochelari speciali pentru eclipsă. 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. 30 de minute

La scurt timp va avea loc o scădere graduală a luminii. În timp ce zona expusă a Soarelui ajunge la dimensiuni reduse dacă se privesc umbrele reflectate pe arbori, imaginea Soarelui poate fi observată cum este proiectată pe sol. Efectul este similar cu cel observat într-o cameră obscură. 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. 5 minute 

Cu cinci minute înainte de eclipsă, va începe apusul la nivelul orizontului vestic. 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. 30 de secunde

În acest moment va putea fi vizibilă întreaga umbră a Lunii în atmosferă. Acest moment face diferenţa dintre o eclipsă parţială sau totală de Soare. În funcţie de zonă, unele persoane ar putea observa doar 99% din Soare acoperit. Va fi precum trecerea de la noapte la zi. Va deveni din ce în ce mai întuneric în timp şi ultimul procent din Soare va fi acoperit de Lună. 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. 20 de secunde

În primul rând forma ovală va începe să migreze către partea estică. În zona orizontului, razele soarelui vor fi încă vizibile. 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. 15 secunde

Câteva secunde mai târziu la marginea discului solar vor apărea câteva pete de lumină, asemănătoare unor mărgele. Fenomenul este cunsocut cu denumirea mărgelele Bailey, ce pot dezvălui informaţii privind topografia Lunii. Termenul este utilizat pentru descrierea razelor de lumină paralele. 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. 5 secunde 

În acest moment totul este acoperit de întuneric. Mabel Loomis Tood scria despre acest moment în ”Eclipsele totale de Soare”, cartea sa din 1894, ,,umbra Lunii pare că se apropie de Pământ, este aproape un întuneric tangibil care se apropie precum un perete”. 

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. În timp ce lumina solară dispare şi ochii se adaptează luminii, poate fi văzută coroana solară. În acest moment vor fi vizibile mai multe stele şi planete pe cer, inclusiv Jupiter în partea inferioară a Lunii şi Venus  în zona superioară din dreapta. Pe aceeaşi linie se va afla Mercur şi Marte. 

Eclipsă totală

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Doar în momentul în care soarele este complet acoperit ochelarii de protecţie pot fi îndepărtaţi. Până şi cele mai mici raze solare pot provoca degradarea ţesutului ocular. Din acest punct procesul invers va avea loc, mai întâi apar mărgelele Bailey, apoi inelul de diamant, urmate de etapele unei eclipse parţiale de Soare. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase