Home » D:News » REFERENDUM în Catalonia. Poliţia trage cu gloanţe de cauciuc în catalani şi confiscă buletinele de vot. Primarul Barcelonei: Nu mai interveniţi violent împotriva votanţilor – LIVE VIDEO

REFERENDUM în Catalonia. Poliţia trage cu gloanţe de cauciuc în catalani şi confiscă buletinele de vot. Primarul Barcelonei: Nu mai interveniţi violent împotriva votanţilor – LIVE VIDEO

Publicat: 01.10.2017
Spania se află astăzi în faţa celei mai mari provocări din istoria sa recentă. Catalonia, cea mai bogată regiune a ţării, ăşi decide suveranitatea faţă de Madrid în cadrul unui referendum declarat ilegal şi neconstituţional de autorităţile spaniole, care au recurs la măsuri extreme pentru a-l împiedica. În preziua consultării populare pentru independenţă, peste jumătate din secţiile de votare au fost închise de poliţie. Cu toate acestea, în cursul dimineţii, aglomeraţia la secţiile de votare este foarte mare. 5,3 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne, liderii catalani anunţând că vor declara independenţa regiunii în 48 de ore de la un rezultat favorabil acesteia.

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului.

De la deschiderea urnelor au avut loc mai multe incidente. Poliţia a intrat în secţii, confiscândd buletinele de vot. De asemenea, forţele de ordine au încercat să împrăştie alegătorii, folosind în unele cazuri şi gloanţe de cauciuc, scrie Gândul.

UPDATE 13:41 Fotbaliştii Barcelonei şi-au anunţat susţinerea faţă de referendum de independenţă al Cataloniei. Fostul căpitan Carles Puyol a scris pe Twitter că a votat „pntru democraţie”, în vreme ce  Gerard Pique a postat o fotografie din secţia de vot. Mijlocaşul  Xavi Hernandez a transmis prin intermediul unui video postat pe Twitter că ceea ce se întâmplă acum în Catalonia este „o ruşine”, cerând ca oamenii să fie lăsaţi să voteze. 
 
UPDATE 13:30 Pe site-urile de socializare apar tot mai multe imagini cu violenţele extreme din secţiile de votare. Într-un video postat pe twitter se vede cum poliţiştii dau cu piciorul în cap alegătorilor care nu vor să părăsească incinta şi cum împing pe scări şi trag de păr femei. Vezi aici imaginile video!
 
UPDATE 13:11 Ministrul de Interne al Spaniei a calificat intervenţia politiei drept „proporţională şi profesionistă”. El a postat pe Twitter un video în care un politist vorbeşte cu un bărbat care avea în spate un băieţel şi pe care încearcă să-l scoată din mulţime. Vezi aici imaginile video!
 
Primarul Barcelornei, Ada Colau, i-a cerut premierului Spaniei să demisioneze şi poliţiei să nu mai intervină violent împotriva votanţilor. 

UPDATE 11:54 Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc, în încercarea de a împrăştia oamenii care aşteptau să voteze. 

UPDATE 11:18 Poliţia naţională spaniolă a început confiscarea urnelor şi buletinelor de vot din secţiile de votare catalane, a anunţat Ministerul de Interne spaniol. Ministrul spaniol de interne, Juan Ignacio Zoido, a postat pe Twitter în care apar poliţiştii care au confiscat buletinele de vot. Separatiştii au înddemnat oamenii să voteze la secţiile rămase deschise, chiar dacă nu sunt arondaţi acestora. 

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a reacţionat după confruntările violente, atacândul pe premierul Spaniei, Mariano Rajoy. „Lovituri, îmbrânceli, femei în vârstă târâte pe jos. Asta este democraţia pe care Partidul Popular vrea să ne-o impună şi care îmi repugnă. Corupţie, ipovrizie, inutilitate. Ata este „victoria”, Mariano Rajoy?”, a spris Iglesias pe Twitter. 

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituţiei spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenţei au crescut în ultimii ani, ţinând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.

Cei care se opun independenţei susţin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Ţara Bascilor sau Galicia.

Curtea Constituţională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independenţă în Catalonia.

Citeşte continuarea în Gândul, unde găseşti ultimele informaţii despre situaţia din Spania!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase