Home » Știință » Un studiu de amploare efectuat timp de nouă ani arată adevăratele efecte negative ale zahărului

Un studiu de amploare efectuat timp de nouă ani arată adevăratele efecte negative ale zahărului

Un studiu de amploare efectuat timp de nouă ani arată adevăratele efecte negative ale zahărului
Publicat: 24.10.2017
Relaţia dintre zahăr şi cancer se cunoaşte de multă vreme, dar mecanismele care stau la baza acesteia au rămas până acum ascunse. Mulţumită unui proiect care a durat nouă ani, comunitatea ştiinţifică a realizat o mare realizare, unde subiectul central a fost modul în care celulele canceroase metabolizează zahărul.

Se ştie faptul că aproape toate celulele din corpul uman au nevoie de energie, iar această energie provine din glucidele din hrana pe care o mâncăm. De asemenea, şi celulele canceroase au nevoie de glucide pentru a creşte, dar nivelul lor de glucoză  este mult mai ridicat decât al celulelor sănătoase, precum şi rata cu care transformă glucoza în acid lactic, scrie Science Alert.

Acest fenomen a fost numit efectul Warburg, iar până acum savanţii au speculat că acesta are de-a face cu creşterea rapidă a celulelor canceroase. Totuşi, a fost greu de determinat dacă efectul Warburg este un simptom sau cauza cancerului.

A fost propus ca metodă împotriva creşterii cancerului a fost de a înfometa celulele canceroase, dar până acum, oamenii de ştiinţă nu au găsit o modalitate de a face acest lucru, întrucât mecanismul a rămas în mare parte necunoscut. În acest sens, studiul de faţă al cercetătorilor belgieni a dus medicii cu un pas mai aproape.

„Studiul este capabil să explice corelaţia dintre tăria efectului Warburg şi agresivitatea tumorilor. Rezultatele noastre pun bazele cercetărilor din viitor, care vor putea fi realizate cu o mai mare precizie”, susţine Johan Thevelein, de la KU Leuven din Belgia.

Savanţii au analizat celule dintr-un ferment, în particular o familie de gene numită ”Ras”, care este prezentă în toate celulele animale, inclusiv în celulele canceroase ale oamenilor. Aceştia au găsit că fermentul care are un influx extrem de mare de glucoză a dus la hiperactivarea proteinelor Ras, care ar duce la rândul lor la creşterea acccelerată a celulelor canceroase.

Acest studiu este doar un prim pas din multe ce vor urma în înţelegerea mecanismului care determină creşterea tumorilor, dar pune bazele într-un nou mod de abordare în cercetarea medicală a bolii foarte complexe care este cancerul

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Legătura dintre obezitate şi cancer

Cine a fost primul: oul sau remediul pentru cancer? Japonezii au modificat genetic găinile pentru a depune ouă care vor trata cancerul

Câte cazuri de cancer se înregistrează în fiecare an în România şi care este riscul de a suferi de această afecţiune?

Împăratul tuturor bolilor: scurtă istorie a cancerului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase