Home » D:News » Unul dintre cele mai mari diamante din lume a fost vândut la licitaţie pentru o sumă fabuloasă

Unul dintre cele mai mari diamante din lume a fost vândut la licitaţie pentru o sumă fabuloasă

Publicat: 06.12.2017
Unul dintre cele mai mari diamante brute din lume a fost vândut pentru 6,5 milioane de dolari la o licitaţie organizată luni, la New York, iar banii vor fi folosiţi în proiecte de dezvoltare derulate în Sierra Leone, transmite Reuters.

Piatra preţioasă de 709 carate, numită „Peace Diamond” („diamantul păcii”, n.r.), a fost scoasă la vânzare de guvernul din Sierra Leone, ţară în care a fost descoperită, şi cumpărată de bijutierul britanic Laurence Graff, a declarat Martin Rapaport, preşedintele Rapaport Group, o reţea de companii de diamante care a coordonat licitaţia.

„Sută la sută din valoarea acestui diamant, din valoarea de licitaţie a acestui diamant, va reveni guvernului şi poporului statului Sierra Leone. Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva”, a spus Rapaport.

Diamantul a fost descoperit în luna martie, în Kono, o regiune din estul statului Sierra Leone, de un preot creştin, care l-a oferit guvernului pentru a se ocupa de licitaţie, scrie Mediafax.

Aceasta a fost a doua oară când guvernul a încercat să vândă diamantul, după ce iniţial a respins o ofertă mai mare, de 7,8 milioane de dolari, în luna mai.

Organizaţia Naţiunilor Unite a ridicat un embargo privind exporturile de diamante din Sierra Leone în 2003, dar sectorul de activitate, care se ridică la o valoare de 113 milioane de dolari, este afectat de contrabandă.

Diamantele au „alimentat” în Sierra Leone un război civil care a durat zece ani şi s-a încheiat în 2002, în timpul căruia rebelii au forţat civili să lucreze în mine, iar din câştiguri au cumpărat arme. Astfel a apărut expresia „diamante însângerate”.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase