Home » Știință » ”Stelleratorul”, reactorul de fuziune care ar putea ajuta omenirea să producă energie nelimitată

”Stelleratorul”, reactorul de fuziune care ar putea ajuta omenirea să producă energie nelimitată

Publicat: 10.12.2017
Un videoclip uimitor prezintă interiorul reactorului cu fuziune Wendelstein 7-X. În imagini sunt prezentate testele dispozitivului masiv care ar putea oferi umanităţii energie ''nelimită'' prin intermediul imitării mediului de pe Soare.

W7-X este localizat în Greifswald, Germania, iar cercetătorii susţin că proiectul include cel mai mare dispozitiv de fuziune de tip ”stellerator” de pe Pământ. Conform Mail Online, videoclipul publicat de specialiştii din cadrul Institutului Max Planck prezintă procesele uimitoare care au loc în interior. 

Reactorul a fost activat pentru prima oară în urmă cu doi ani, însă în luna decembrie, anul trecut, într-o lucrare ştiinţifică a fost prezentat faptul că reactorul nu funcţionează perfect. După 15 luni de pauză, reactorul a fost îmbunătăţit pentru a fi capabil de realizarea unor pulsaţii mai lungi la o temperatură mult mai crescută. De asemenea, dispozitivului i-au fost adăugate instrumente de măsurare a turbulenţelor din plasmă

”Vom putea verifica pentru prima oară dacă teoriile anterioare pentru optimizarea completă a stelleratorului sunt corecte,” afirmă directorul proiectului Thomas Klinger.  ”În comparaţie cu dispozitivele anterioare, W7-X va deţine noi posibilităţi,” afirmă specialistul. 

Experimentul face parte dintr-un efort de valorificare a fuziunii nucleare, proces prin care atomii eliberează la temperaturi crescute cantităţi uriaşe de energie. 

”Am confirmat faptul că încăperea magnetică pe care am construit-o funcţionează,” a declarat unul dintre cercetători, Sam Lazerson, din cadrul Princeton Plasma Physics Laboratory.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase