Home » D:News » Care sunt pericolele la care suntem expuşi atunci când avem o deficienţă de vitamina D

Care sunt pericolele la care suntem expuşi atunci când avem o deficienţă de vitamina D

Care sunt pericolele la care suntem expuşi atunci când avem o deficienţă de vitamina D
Publicat: 30.12.2017
Vitamina D este esenţială pentru corpul nostru. Întăreşte sistemul imunitar, sistemul osos şi susţine musculatura. Mulţi oameni subestimează importanţa acestei vitamine şi suferă din cauza deficienţei.

Din fericire, organismul uman produce vitamina D, dar are nevoie de lumina solară. O altă sursă este desigur hrana şi nu oricare, cea sănătoasă, adică peşte, ciuperci şi produse lactate, scrie DW.

Cea mai mare parte este produsă de organism cu ajutorul soarelui, ceea ce înseamnă că cei de la nordul extrem suferă de deficienţă.

Cazurile extreme includ afectarea ţesutului osos, ceea ce creşte riscul apariţiei osteoporozei. De asemenea, sistemul imunitar este slăbit, ceea ce face ca cei afectaţi să fie predispuşi la infecţii şi viroze.

Mai mult decât atât, sunt teorii conform cărora această carenţă duce la apariţia anumitor boli cronice, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare sau chiar cancerul. S-a demonstrat că suplimentele cu vitamina D încetinesc efectele sclerozei multiple, despre care se crede că este asociată cu deficienţa de vitamina D.

O veste bună constă în faptul că „deficienţa în vitamina D poate fi diagnosticată cu un simplu test de sânge”, explică Barbara Thorand de la Institutul de Epidemiologie de la Centrul Helmholtz din Germania.

Cercetătoarea a condus un studiu care a arătat că mai mult de jumătate dintre persoanele bătrâne din Germania suferă de deficienţă de vitamina D. Această categorie de vârstă este cea mai afectată de carenţa cu vitamina D. „Odată cu avansarea în vârstă, pielea noastră pierde capacitatea de a produce vitamina D cu ajutorul luminii solare”, a precizat Thorand.

Vitamina D ajută şi la fixarea calciului în oase, de aceea este esenţială pentru sistemul osos.

Un exces de vitamina D poate duce de asemenea la altă serie de probleme, precum depunerea calciului pe articulaţii, vase de sânge sau pe organe, ceea ce duce la rândul ei la afecţiuni precum cele specifice sistemului cardiovascular sau depunerea pietrelor la rinichi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Vitamina D, cruciala pentru sistemul imunitar

„O înşelătorie de miliarde de dolari”: ce ar trebui să ştii despre vitamine

La loc comanda: prea multa vitamina D dauneaza

Vitamina D, vitamina soarelui. Cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase