Home » Știință » Ştiinţa spune că eşti o persoană total diferită la bătrâneţe decât erai în perioada adolescenţei

Ştiinţa spune că eşti o persoană total diferită la bătrâneţe decât erai în perioada adolescenţei

Publicat: 09.01.2018
Mulţi dintre noi vrem să uităm deciziile pe care le-am luat în perioada adolescenţei, de la gusturi în îmbrăcăminte, muzică, prieteni şi altele. În cel mai amplu şi longeviv studiu de personalitate din istorie, publicat în jurnalul Psychology and Aging, cercetătorii sugerează că, la fel ca aspectul fizic, personalitatea se transformă complet odată cu trecerea timpului.

Chiar şi trăsăturile esenţiale suferă schimbări. Spre exemplu, un adolescent introvertit poate deveni o persoană extrem de sociabilă la bătrâneţe. Într-un studiu care s-a întins pe 63 de ani, cercetătorul Matthew Harris şi colegii săi de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că oamenii au personalităţi diferite în adolescenţă decât au la bătrâneţe. Studiul lor a început în 1950 cu un grup de 1.209 de adolescenţi de 14 ani din Scoţia şi s-a terminat în 2012 atunci când participanţii aveau 77 de ani, scrie Curiosity.

În 1950, cercetătorii au dorit să determine următoarele trăsături de personalitate: încrederea de sine, perseverenţa, schimbări de dispoziţie, conştiinciozitate, originalitate şi dorinţă de învăţare. În 2012, 174 dintre participanţi au dorit să reia chestionarul. În urma comparaţiei rezultatelor, cercetătorii au observat că aceştia aveau alte personalităţi decât aveau în 1950. Diferenţele sunt atât de semnificative încât specialiştii nu au găsit vreo corelaţie importantă între rezultatele de la 14 ani şi cele de la 77 de ani.

Studiul mai sugerează şi că „relaţia dintre cele două personalităţi se slăbeşte odată cu creşterea intervalului de timp”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce fel de personalitate ai? Felul de a fi îţi influenţează sănătatea

Tu ce fel de personalitate ai? Poţi afla în cadrul unui curs organizat de Fundaţia Calea Victoriei

Furnicile au propria lor personalitate

Cu ce probleme se confruntă copiii atunci când ajung la adolescenţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase