Home » D:News » Cauzele uneia dintre cele mai grave probleme ale femeilor. Tot mai multe românce ajung în această situaţie

Cauzele uneia dintre cele mai grave probleme ale femeilor. Tot mai multe românce ajung în această situaţie

Cauzele uneia dintre cele mai grave probleme ale femeilor. Tot mai multe românce ajung în această situaţie
Publicat: 04.03.2018
Problemele de fertilitate sunt unele dintre cele mai des întâlnite afecţiuni în rândul femeilor în ultimii ani. Experţii susţin că după vârsta de 30 de ani, tot mai multe românce au o rezervă ovariană tot mai săracă, comparabilă cu cea a unei persoane mult mai in varstă, iar menopauza se instalează mult mai devreme decât normalul.

“Problemele de fertilitate apar în special în decada 30-40 de ani. În ultimul timp, asistăm la amânarea concepţiei, multe femei aleg să-şi construiască mai întâi cariera şi lasă sarcina pe locul al doilea. Trebuie ştiut că, după vârsta de 35 de ani, fertilitatea scade în mod natural într-un ritm accelerat, şi diagnosticul de infertilitate se pune după numai 6 luni de încercări nereuşite”, afirmă medicul Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Clinicii Gynera.

Specialiştii susţin că printre cauzele care conduc la apariţia acestor probleme în rândul femeilor se numără:

  • stilul de viaţă dezechilibrat
  • obezitatea
  • stresul
  • alimentaţia dezechilibrată
  • fumatul

„Fumatul afectează toate organele, inclusiv pe cele reproductive. De asemenea, fumatul afectează atât capacitatea de obţinere a sarcinii, cât şi pe cea de menţinere a sarcinii. Cu cât numărul ţigărilor este mai mare, cu atât efectele sunt mai puternice. De aceea, e foarte important ca pacienţii să înţelegă că ei se pot ajuta singuri. Avem persoane la care fertilitatea s-a îmbunătăţit considerabil prin renunţarea la fumat”, spune medicul Ioan Boleac.

Totodată, medicii trag un semnal de alarmă în privinţa altui fenomen îngrijorător: insuficienţa ovariană. Multe dintre paciente se confruntă cu reducerea excesivă a numărului de ovule după 30 de ani, iar rezerva ovariană nu corespunde vârstei lor, ci unei persoane mult mai în vârstă.

Aceste fenomen afectează atât fertilitatea naturală, cât şi şansele de succes al tratamentelor de fertilizare. Tranziţia către menopauză începe înainte de 30 ani, fără niciun simptom, iar  menopauza se poate instala precoce, înainte de 40-45 de ani. 

„Cele mai importante sunt infecţiile cu Chlamydia, Mycoplasma şi gonococ, care sunt principalele cauze ale anexitei, ale bolii inflamatorii pelvine (BIP). Lăsate netratate sau tratate incorect, aceste afecţiuni scad şansele de obţinere a unei sarcini, dar pot afecta şi evoluţia unei sarcini. Trebuie ştiut că un episod de anexită duce la infecţie cronică, care afectează anatomia trompei şi a ovarului. De aceea, boala inflamatorie pelvină trebuie luată în serios şi tratată corespunzător, fără a avea contact sexual în această perioadă”, avertizează medicul Ioan Boleac.

Specialistul susţine că boala ovarelor micropolichistice nu înseamnă doar menstruaţii rare, neregulate şi, eventual, infertilitate, ci este o boală metabolică complexă, iar la pacienta respectivă riscul de diabet zaharat de tip II şi de boli cardiovasculare la vârste relativ tinere (45-55 ani) este semnificativ crescut.

„De aceea, aceste paciente ar trebui cât de curând îndrumate la medicul ginecolog, la cel endocrinolog şi la nutriţionist care, împreună, îi vor explica necesitatea schimbării stilului de viaţă şi vor recomanda tratamente corespunzătoare. Uneori sunt recomandate anticoncepţionalele, dar acestea nu tratează cauza, ci doar regularizează menstrele. În plus, anticoncepţionalele nu trebuie luate pe termen lung pentru că unele studii suspectează că, în timp, scad rezerva ovariană şi determină intrarea la menopauză mai devreme”, completează medicul Dorina Codreanu, din cadrul Clinicii Gynera. 

O altă cauză majoră a infertilităţii poate fi reprezentată de fibromul uterin. Acesta poate fi depistat la o simplă ecografie. 

„Fibroamele care afectează fertilitatea şi reduc şansele de implantare sunt cele care se dezvoltă către cavitatea uterină, denumite fibroame submucoase. Dacă sunt dezvoltate complet în cavitatea uterină, fibroamele pot juca rolul unui sterilet, scăzând astfel şansele de fixare a sarcinii”, explică medicul Ionela Anghelescu. 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase