Home » D:News » La ce alimente trebuie să renunţi dacă suferi de colon iritabil

La ce alimente trebuie să renunţi dacă suferi de colon iritabil

La ce alimente trebuie să renunţi dacă suferi de colon iritabil
Publicat: 19.03.2018
Sindromul de colon iritabil este afecţiunea care afectează aproximativ 20% dintre adulţi. Se caracterizeză prin contracţii neregulate ale musculaturii colonice, care duc la strangularea haotică a diametrului şi conţinutului intestinal. Astfel, pacientul acuză diverse simptome digestive care presupun dureri abdominale, balonare şi motilitate anormală a insestinului gros, scaunele apose alternează cu cele de constipaţie.
“Disconfortul abdominal creat de balonare şi gazele intestinale în exces pot afecta activitatea cotidiană a persoanei şi pot scădea considerabil calitatea vieţii pacientului. Este util să cunoaştem care sunt alimentele care ne pot da aceste senzaţii neplăcute, asta pentru a le evita pe cât posibil”, spune medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?
 
Iată care sunt, în opinia specialistului, alimentele ce ne pot face mai mult rău decât bine! 
 
Ciocolata stimulează sistemul nervos, precum si sistemul digestiv, fapt ce favorizează apariţia crampelor stomacale şi a scaunelor apoase în rândul persoanelor care sufera de colită.
 
Cerealele şi leguminoasele. Legumele au în compoziţie fibre şi diferite tipuri de zaharuri, care, după digestie, pot produce gaze intestinale. Un astfel de zahar este fructoza, pe care o regăsim în ceapă, anghinare, dar şi rafinoza, pe care o întâlnim într-o serie de legume de culoare verde, precum sparanghel, broccoli, varza de Brussels.
 
Fibrele solubile din mazăre, dovlecei, conopidă pot determina apariţia de gaze pe măsură ce sunt procesate la nivelul intestinului gros. Legumele care conţin fibre insolubile pot fi consumate fără a produce  disconfort.
 
Produsele lactate. Prin conţinutul ridicat de lactoză, aceste produse pot fi mai greu de digerat de unele persoane.
 
Citricele iritante pentru pacienţii cu sindrom de colon iritabil. 
 
Citeşte continuarea pe CSID:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase