Home » D:News » Cum abilitatea de a digera laptele a îmbogăţit ţările europene

Cum abilitatea de a digera laptele a îmbogăţit ţările europene

Cum abilitatea de a digera laptele a îmbogăţit ţările europene
Publicat: 19.03.2018
Oamenii pot digera lactoza, principalul carbohidrat din lapte cu ajutorul unei enizime numite lactază. Dar două treimi din populaţie nu mai produce această enzimă după ce au fost înţărcaţi. Ceilalţi continuă să producă această enzimă şi când devin adulţi. O cercetare susţine că abilitatea de a digera laptele explică de ce unele ţări sunt bogate şi altele sărace, scrie The Economist.

Justin Cook de la Universitatea din California, Merced, a folosit date despre fluxurile de populaţie migratoare pentru a estima compoziţia etnică a 108 ţări din Africa, Asia şi Europa în 1500. Apoi el estimează care este proporţia populaţiei care putea digera laptele, utilizând date despre toleranţa la lactoză şi a găsit că ţările din vestul europei aveau o rată a toleranţei la lactoză foarte ridicată (96% Suedia), iar cele mai scăzute rate au fost găsite în ţările sub-sahariene din Africa şi în ţările din Asia de Sud-Est, scrie Business Magazin.

Conform teoriei, oamenii care puteau digera laptele au folosit resursele mai eficient decât cei care nu puteau digera laptele. Practic, ei puteau extrage energie lichidă de la animale, în plus faţă de lână, carne etc. Mai mult, laptele i-ar fi ajutat pe europeni cu grăsimi benefice, proteine, vitamine şi minerale, reducând astfel bolile de care sufereau la vremea respectivă. De asemenea, dacă laptele era folosit pentru hrănirea bebeluşului acesta putea fi înţărcat mai devreme, astfel reducând timpul între naşteri.

Societăţile care consumau lapte erau mai dense, ceea ce înseamnă că şi creşterea era accelerată deoarece era mai uşor dezvoltarea infrastructurii, aplicării legilor etc. Oraşele se dezvoltă, iar muncitorii se pot specializa şi apar astfel tehnologii ce pot ajuta dezvoltarea societăţilor.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase