Home » D:News » Top 10 cele mai ciudate fobii

Top 10 cele mai ciudate fobii

Top 10 cele mai ciudate fobii
Publicat: 14.05.2018
Chiar dacă avem frici din cele mai diverse, acestea nu sunt totuna cu fobiile, care desemnează o stare patologică de nelinişte şi de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă. Cu toate că unele fobii sunt destul de frecvente (agorafobia, fotofobia, claustrofobia etc.) există o serie de astfel de manifestări cel puţin neobişnuite. Noi îţi facem o listă cu 10 dintre ele.
Tafofobia
Tafofobia este frica de a fi îngropat de viu. Cercetările sugerează că a apărut (şi probabil a atins apogeul) în timpul anilor 1700, într-un moment în care ciuma a fost agresivă, iar oamenii se temeau că medicii ar declara în mod eronat pacienţii că sunt morţi. Tafofobia a reprezentat un fenomen atât de serios, încât cadavrele erau adesea stocate pentru perioade lungi de timp înainte de înmormântare pentru a se asigura că nu se vor trezi.
 
Eisoptofobia
Eisoptofobia este frica de oglinzi sau, mai precis, de a-ţi vedea reflexia într-o oglindă. Privitul într-o oglindă poate provoca ruşine sau stres din cauza eizoprofobiei şi poate duce la depresie, potrivit mai multor studii.
 
Ombrophobia
Ombrophobia este frica de ploaie. Acesta se încadrează într-o categorie numită de cercetători „fobii de mediu natural”, care include şi uraganele (lilapsofobia), zăpada (chionofobia), frigul (criofobia) şi vântul (ancraofobia). Oamenii cu aceste fobii ar putea avea mai multe şanse de educaţie formală în ceea ce priveşte vremea, ceea ce i-ar ajuta  „cu o înţelegere mai bună a potenţialelor pericole asociate cu vremea severă”, potrivit autorilor unui studiu recent.
 
Efebifobia
Efebifobia este teama de adolescenţi. Cercetătorii antropologi au descoperit de mult că aproape fiecare generaţie de adulţi adăposteşte forme uşoare ale acestei fobii – adică se uită la adolescenţi ca fiind „incontrolabili şi imprevizibili”. Pentru adulţii cu forme mai severe, petrecerea timpului cu adolescenţii poate ajuta la risipirea acestor temeri
 
Citeşte continuarea pe CSID.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase