Home » D:News » Antidepresivele cresc riscul obezităţii cu până la 30%

Antidepresivele cresc riscul obezităţii cu până la 30%

Antidepresivele cresc riscul obezităţii cu până la 30%
Publicat: 01.06.2018
Antidepresivele utilizate la scară largă pot contribui la extinderea obezităţii în cazul naţiunilor dezvoltate, potrivit unui studiu recent, în care se arată că oamenii care utilizează acest tip de medicamente pentru o perioadă lungă de timp prezintă un risc cu 21% mai mare de a acumula ţesut adipos.

Studiul cercetătorilor de la King’s College din Londra, citat de The Indepedent, arată că riscul creşte după 2 – 3 ani de utilizare continuă a antidepresivelor. După această perioadă, riscul pacienţilor catalogaţi drept având o greutate normală de a deveni supraponderali sau obezi creşte cu 29 de procente, scrie Gândul

Aceste cifre trebuie privite în contextul în care incidenţa obezităţii creşte la nivel global. 

Martin Gulliford, coautor al studiului, face un apel către specialiştii din sănătate să considere medicaţia o ultimă soluţie pentru tratamentul formelor uşoare de depresie, în cazul cărora se poate interveni şi prin simple terapii cognitive şi comportamentale. 

Rezultatele au fost publicate în British Medical Journal şi au fost obţinute în urma analizelor făcute pe baza registrelor medicale a 300.000 de britanici, între anii 2004 şi 2014. S-a făcut o corelaţie între indicele de masă corporală şi utilizarea de antidepresive într-o perioadă de cel puţin un an. 

„Rezultatele noastre arată că tratamentul antidepresiv creşte riscul ca pacienţii să crească în greutate într-o perioadă de câţiva ani. Dintr-o perspectivă medicală, aceste observaţii arată nevoia de a exista o relaţie între prescrierea de antidepresive şi managerierea susţinută a greutăţii corporale”, arată autorul principal al cercetării, medicul Rafael Gafoor. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase