Home » D:News » Transformarea şcolii în care a învăţat Ion Creangă în muzeu este blocată

Transformarea şcolii în care a învăţat Ion Creangă în muzeu este blocată

Transformarea şcolii în care a învăţat Ion Creangă în muzeu este blocată
Publicat: 26.06.2018
Proiectul de finanţare pentru transformarea în muzeu a vechii şcoli din Broşteni (Botoşani) unde a învăţat Ion Creangă, nu poate fi semnat de autorităţile locale din cauza unei datorii vechi de zece ani către Finanţe, care au blocat conturile Primăriei .

Conform primarului oraşului Broşteni, Mihai Molodeschi, proiectul ce vizează transformarea fostei şcoli care a învăţat Ion Creangă în muzeu a fost declarat eligibil şi autorităţile locale ar trebui să semneze contractul de finanţare cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, scrie Mediafax.

Proiectul, în valoare de 129.898 de euro vizează transformarea vechii clădiri a şcolii într-un muzeu care îi va purta numele marelui scriitor. Deocamdată, contractul de finanţare nu poate fi semnat din cauza unei datorii de 400.000 de lei pe care Primăria Broşteni o are către Finanţe, autorităţile locale având şi conturile blocate.

“Din păcate încă nu putem semna acest contract de finanţare pentru că avem datorii către Finanţe. Este vorba de o datorie veche, de 400.000 de lei. Suntem 61 de localităţi în situaţia acesta pentru un program din 2008 de utilităţi şi mediu care nu s-a mai realizat, dar noi am rămas cu datoriile pe care nu le putem plăti. Avem conturile blocate. Încercăm acum să facem demersuri pentru a beneficia de o eşalonare a datoriei şi astfel să putem semna contractul de finanţare. Avem la dispoziţie şase luni să semnăm contractul şi sperăm ca vara viitoare muzeul Ion Creangă să fie gata”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul oraşului Broşteni, Mihai Molodeschi.

În anul 1840, boierul Alecu Baloş a înfiinţat prima şcoală de pe Valea Bistriţei Aurii, şcoală unde au învăţat iniţial şase elevi sub îndrumarea primului dascăl, Niculai Nanu. Elevii învăţau aici timp de cinci ani de zile, după care primeau un atestat pe baza căruia se puteau hirotonisi.

În 1948, marele scriitor Ion Creangă a ajuns să înveţe, timp de un an, la şcoala din Broşteni, pe care o aminteşte cu drag în Amintiri din Copilărie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase