Home » D:News » Acestea sunt substanţele din cosmetice care pot fi periculoase

Acestea sunt substanţele din cosmetice care pot fi periculoase

Acestea sunt substanţele din cosmetice care pot fi periculoase
Publicat: 16.07.2018
În medie, femeile folosesc zilnic până la 12 produse de îngrijire personală, iar bărbaţii şase, ceea ce înseamnă că multe persoane sunt expuse unui număr de până la 125 de substanţe chimice diferite într-o singură zi. Pielea este cel mai mare organ al corpului şi absoarbe până la 60% dintre acestea, motiv pentru care este important să cunoaştem ingredientele din produsele pe care le folosim, mai ales că unele dintre ele au stârnit numeroase controverse de-a lungul timpului. Dr. Ana-Maria Vlad, specialist dermatolog, explică de ce este important să citim lista de ingrediente ale cosmeticelor şi la care dintre ele care ar trebui să fim atenţi şi, de preferat, să le evităm.
Parabenii
Parabenii sunt folosiţi la scară largă pe post de conservanţi în multe produse cosmetice sau de igienă personală. „În cadrul unor teste de laborator pe animale şi ţesuturi s-a observat că aceştia pot produce dereglări endocrine, însă nu este clar dacă au acelaşi efect asupra fiinţelor umane. În orice caz, în UE este permisă doar utilizarea a 2 compuşi din categoria parabenilor (metilparaben şi etilparaben), un număr de 5 fiind interzişi. Parabenii pot fi întâlniţi în produse de machiaj, de spălare a corpului, deodorante, şampoane şi produse de curăţare a feţei, dar şi în produse alimentare şi farmaceutice”, explică doamna doctor Ana-Maria Vlad, dermatolog.
 
„S-a încercat înlocuirea parabenilor cu alţi conservanţi ca metilizotiazolinona si metilcloroizotiazolinona, aceştia găsindu-se în şerveţele umede – inclusiv cele pentru copii, loţiuni hidratante, geluri de curăţare, creme de fotoprotecţie. Aceştia din urmă s-au dovedit a fi foarte alergizanţi”, atenţionează specialistul dermatolog.
 
Ftalaţii
Ftalaţii sunt produse folosite pe scară largă în cosmetice (săpunuri, geluri de duş, fixativ, lac de unghii etc.), dar şi în multe alte produse din plastic flexibil, gume de şters. „În cadrul testelor pe animale s-au constatat afectarea sistemului reproducător şi apariţia de tulburări endocrine, suficient cât să determine interzicerea a 5 compuşi din categoria lor în Australia şi 6 în Europa. Aceste efecte nu au fost evidenţiate pe oameni momentan, efectul expunerii prelungite la cantităţi mici fiind necunoscut”, explică doamna doctor Ana-Maria Vlad.
 
Formaldehida şi eliberatorii de formaldehidă
Aceştia reprezintă conservaţi care au un potenţial iritant pentru ochi, piele nas, tractul respirator şi pot provoca neoplazii în cazul expunerii la cantităţi mari. Pot provoca reacţii alergice şi dermatite de contact, dureri de cap, dureri articulare şi toracice, oboseală sau ameţeli.
 
Continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase