Dieta în funcţie de gene
Prima pagină D:News

Dieta în funcţie de gene

07.16.2018 | ● Vizualizări: 645

Conform cifrelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul persoanelor care suferă de obezitate s-a triplat din 1975 şi până astăzi. În 2016, aproape 2 miliarde de oameni se confruntau cu exces ponderal, iar dintre aceştia 650 de milioane erau deja obezi.

Obezitatea reprezintă acumularea excesivă de kilograme în plus şi de grăsime, cel mai bun indicator fiind indicele de masă corporală mai mare de 30.
 
Studiile arată că, în 70% din cazuri, riscul de a dezvolta obezitate este moştenit şi are cauze genetice. Testele de ultimă generaţie reuşesc să stabilească prezenţa genelor responsabile pentru excesul ponderal.
 
În funcţie de acestea, specialiştii pot face recomandări personalizate în ceea ce priveşte dieta şi tipul de activitate fizică. Iată genele implicate în apariţia obezităţii, descrise pe larg de medicul Antoanela Curici, director medical Synevo România.
 
Gena FTO, responsabilă pentru hiperfagie/bulimie
-FTO este gena care codifică o proteină asociată obezităţii, respectiv a masei adipose (depozit mare de grăsime);
 
-O variantă a genei FTO a fost asociată cu un comportament alimentar impulsiv - bulimia nervoasă şi hiperfagia - ce se manifestă printr-o senzaţie puternică de foame care generează tendinţa de a mânca în continuu;

 
-Acestor persoane le este recomandat să elimine din alimentaţie produsele bogate în calorii şi gustările dintre mese;

 
-Aceste persoane pierd uşor din greutate dacă au o activitate fizică regulată. 

 
Continuarea pe CSID