Home » D:News » Cum tratăm iritaţiile de la căldură

Cum tratăm iritaţiile de la căldură

Cum tratăm iritaţiile de la căldură
Publicat: 06.08.2018
Iritaţia de la căldură poate fi confundată în unele cazuri cu alergii post medicamentoase, urticarie, erupţii virale, acnee, foliculită, iar diagnosticul este în general bazat pe un istoric amănunţit şi aspect clinic caracteristic. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, explică de ce apare această iritaţie vara şi cum poate fi ea combătută.
Aşa numita „iritaţie la căldură” sau sudamina apare atunci când corpul transpiră mai mult decât de obicei, astfel explicându-se faptul că ea este întâlnită mai frecvent în timpul lunilor de vară sau în timpul vacanţei într-un climat călduros. Reacţia este cauzată de blocarea şi inflamarea glandelor sudoripare în condiţii de căldură şi umiditate ridicată. Problema poate apărea, de asemenea, şi în lipsa unor temperaturi ridicate, de exemplu în cazul persoanelor care se află în odihnă la pat pe perioade mai lungi de timp.
 
Iritaţie de la căldură: cauze
“Această afecţiune este cauzată de obstrucţia ductelor glandelor sudoripare şi apare în special la copii, dar şi la adulţi în condiţii de umezeală, temperaturi ambientale crescute, transpiraţie excesivă. Problema este agravată de îmbrăcămintea neadecvată, prea groasă, ocluzivă şi sintetică şi se manifestă prin mici papule („blânde”) roşiatice sau mici vezicule cu lichid clar apărute în special în zonele acoperite şi expuse frecării, fiind însoţită de mâncărime şi disconfort”, explică medicul Laurenţiu Vlădău.
 
Iritaţie de la căldură: rolul unui stafilococ
Se pare că unele persoane sunt mai predispuse decât altele spre a dezvolta această problemă din cauza unei bacterii – Stafilococ epidermidis – ce trăieşte pe piele şi secretă o substanţă care alături de transpiraţia excesivă şi celulele moarte ale pielii poate cauza blocarea glandelor sudoripare.
 
Adulţii dezvoltă, de obicei, erupţii cutanate la nivelul pielii şi în locurile în care îmbrăcămintea cauzează frecare. La sugari, erupţia cutanată se găseşte în principal pe gât, umeri şi piept. Poate să apară şi la subraţ, la nivelul cotului şi la nivelul gurii.
 
Iritaţie de la căldură: tratament
“Tratamentul medicamentos este rareori necesar. Atunci când apar senzaţia de mâncărime şi un disconfort marcant pot fi aplicate loţiuni calmante pe bază de mentol, calamină, sau loţiuni pe baza de dermatocorticoizi slabi în cazuri mai severe. Antihistaminicele orale pot şi ele ajuta. Cel mai important este ca pacientul să evite căldură excesivă şi mediul umed, să poarte îmbrăcăminte adecvată, subţire şi de bumbac şi să doteze încăperea în care petrece cel mai mult timp cu un ventilator. Utilizarea unui săpun antibacterian poate ajuta la menţinerea sub control a numărului de bacterii de pe piele”, recomandă specialistul dermatolog.
 
Continuarea pe CSID.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase