Home » D:News » Aveţi grijă când călătoriţi în China. Un bărbat a fost arestat, după ce şi-a fixat ceasul cu două ore înaintea Beijingului

Aveţi grijă când călătoriţi în China. Un bărbat a fost arestat, după ce şi-a fixat ceasul cu două ore înaintea Beijingului

Aveţi grijă când călătoriţi în China. Un bărbat a fost arestat, după ce şi-a fixat ceasul cu două ore înaintea Beijingului
Publicat: 15.09.2018
Autorităţile chineze au arestat la începutul săptămânii un bărbat ce face parte din minoritatea etnică uighur pentru că avea ceasul fixat altfel faţă de cum era la Beijing, a declarat Human Rights Watch într-un comunicat, informează site-ul Business Insider.

Bărbatul neidentificat a fost arestat pentru că a fost suspectat de terorism şi trimis într-unul din centrele de detenţie din Xinjiang, vestul Chinei, a spus organizaţia nonprofit, citând un fost deţinut identificat cu pseudonimul Nur, scrie Gândul.

Potrivit Business Insider, sursa grupului activist a spus: „Ştiu un tip… care a fost arestat pentru că şi-a pus ceasul la ora Urumqi – autorităţile spun că asta îl face suspect de terorism”.

China îşi justifică supravegherea şi represiunea în Xinjiang pentru a preveni terorismul şi a acuzat în mod repetat uighurii militari că declanşează atacuri teroriste în întreaga ţară de la mijlocul anilor 1990.

Foştii deţinuţi au detaliat atât tortura fizică, cât şi pe cea psihologică din lagărele politice din China. Deţinuţii, care au fost eliberaţi de curând, au descris, de asemenea, că au fost nevoiţi să cânte imnuri patriotice în limba chineză şi că au fost lăsaţi fără mâncare dacă nu se conformau, informează The New York Times.

Timpul Urumqi, sau timpul Xinjiang, este un fus orar neoficial, stabilit la două ore diferenţă de capitala Chinei.

China are un singur fus orar oficial pentru întreaga ţară. Din cauză că ţara este atât de mare, Beijingul este de fapt cu două ore înaintea fusului din Xinjiang, care este în vest.

Mao Zedong, fondatorul Chinei moderne, a unificat fusul orar pentru a spori „unitatea naţională”.

Setarea ceasurilor în „timpul Urumqi” este, prin urmare, văzută ca o formă de rezistenţă împotriva Partidului Comunist Chinez.

Autorităţile chineze au folosit diverse scuze pentru a justifica reţinerea uighurilor în ultimele luni.

Totodată, la începutul acestei săptămâni, autorităţile din Xinjiang au arestat patru jurnalişti uighuri pentru că erau „cu două feţe”, un termen ce înseamnă că oficial susţii Partidul Comunist Chinez, dar în privat îi critici politicile, a informat Radio Free Asia.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase