Home » D:News » Echinocţiul de toamnă 2018: Nopţile devin mai lungi. Când se trece la ora de iarnă?

Echinocţiul de toamnă 2018: Nopţile devin mai lungi. Când se trece la ora de iarnă?

Echinocţiul de toamnă 2018: Nopţile devin mai lungi. Când se trece la ora de iarnă?
Publicat: 21.09.2018
Duminică, 23 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă 2018. Momentul ce va avea loc la ora 04:54 reprezintă începerea toamnei astronomice. Echinocţiul de toamnă marchează scăderea treptată a zilelor şi creşterea duratei nopţilor. Fenomenul fiind urmat de trecerea la ora de iarnă din 2018 ce va avea loc în ultima duminică a lunii octombrie.

Echinocţiul de toamnă este marcat de momentul în care longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.  Echinocţiul reprezintă momentul în care ziua şi noaptea sunt egale, datorită faptului că Soarele se află pe ecuatorul ceresc. Excepţie fac zonele polare, la Polul Nord începând lunga noapte polară, iar la Polul Sud Soarele va fi prezent deasupra orizontului timp de şase luni. 

Punctul echinocţiului de toamnă sau „punctul autumnal” se află pe cer la intersecţia elipticii cu ecuatorul ceresc. În timpul echinocţiului de toamnă din 2018, Soarele traversează punctul de intersecţie eliptică şi trece din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Astfel, în cadrul echinocţiului, Soarele răsare şi apune exact în punctele cardinale est-vest. 

În România, Soarele va putea fi observat la amiază la o înălţime de 45°. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii. 

Când se schimbă ora în 2018?

Echinocţiul de toamnă ce va avea loc, duminică, pe 23 septembrie, va fi urmat de trecerea la ora de iarnă. Ora în România se modifică în noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie (sâmbătă spre duminică). În momentul trecerii la ora de iarnă, ora 4:00 dimineaţa devine ora 3:00. 

Trecerea la ora de vară ar putea fi eliminată conform deciziei Comisiei Europene din 12 septembrie 2018. Preşedintele comisiei, Jean-Claude Junker, a declarat că decizia eliminării orei de vară şi păstrarea celei de iarnă va rămâne la latitudinea fiecărei ţări. Statele membre UE îşi pot exprima opinia până în aprilie 2019. Până în prezent, 84% dintre respondenţi au ales abolirea acestei practici. 

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, fiind delimiată astfel de ora de iarnă.  În intervalul 1943 – 1979, în ţara noastră nu s-a mai trecut la orarul de vară.
 
Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la trecerea la ora de vară şi la cea de iarnă, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme, repectiv o oră mai târziu decât s-au obişnuit.
 
Revenind la echinocţiul de toamnă, în 2019, acesta va avea loc în 23 septembrie, la ora 10:30.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase