Home » D:News » Stejarii plantaţi în memoria soldaţilor din Primul Război Mondial sunt în pericol să se usuce

Stejarii plantaţi în memoria soldaţilor din Primul Război Mondial sunt în pericol să se usuce

Stejarii plantaţi în memoria soldaţilor din Primul Război Mondial sunt în pericol să se usuce
Publicat: 07.11.2018
Stejarii plantaţi în judeţul Vrancea, în memoria eroilor din Primul Război Mondial au început să se usuce după seceta din vară. Suprafaţa calamitată este foarte mare, având în vedere că în zonă s-au desfăşurat două campanii de plantare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Acţiunea de platare a puieţilor, coordonată de Consiliul Judeţean Vrancea, s-a desfăşurat în două etape: în toamna anului trecut şi în primăvara acestui an, iar la final au fost plantaţi peste 160.000 de puieţi de stejar, scrie Mediafax.
 
Campania de împădurire a avut sprijinul unor instituţii şi agenţi economici importanţi, dar s-a bazat pe voluntari, care au împădurit 35 de hectare de teren. Majoritatea copacilor s-au uscat din cauza secetei.
 
„În prima etapă, procentul de prindere a puieţilor a fost foarte bun, de 80,6%. Din păcate, în cea de-a doua etapa, procentul de prindere a fost de doar 6%, după cum a rezultat din analiza realizată de o comisie formată din specialişti din silvicultură. Acestă situaţie a fost cauzată de condiţiile naturale, care nu au putut fi prevenite, respectiv seceta prelungită din primăvara sşi vara acestui an”, a transmis, la solicitarea corespodnentului MEDIAFAX, Biroul de Presă al CJ Vrancea.
 
Autorităţile mai fac o încercare şi anunţă că vor face încă o împădurire pe o suprafaţă de 40 de hectare de teren.
 
Reprezentanţii CJ Vrancea vorbesc despre o investiţie care presupune achiziţionarea şi plantarea unui număr impresionant de stejari, dar şi despre forarea unor puţuri de apă pentru irigaţii.
 
„CJ Vrancea a demarat procedurile legale de autorizare pentru forarea de puţuri şi amenajarea unui iaz, pentru asigurarea unor condiţii optime pentru creşterea puieţilor de stejar şi pentru ca astfel de situaţii să fie preîntâmpinate pe viitor. De asemenea, în prezent suntem în procedura de achiziţie publică pentru desemnarea unui prestator care va împăduri restul suprafeţei destinate Parcului Memoriei Naţionale. Iar în această toamnă va avea loc şi ultima etapă de împădurire cu ajutorul voluntarilor, pe care îi aşteaptăm să ni se alăture la Mărăşeşti, la fel ca şi la ediţiile precedente, când mii de oameni din tară şi de peste hotare au venit în Vrancea să planteze stejari pentru eroi”, potrivit CJ Vrancea.
 
La final, pădurea de stejari plantată în memoria eroilor din Primul Război Mondial şi numită Parcul Memoriei Naţionale ar trebui să aibă peste 300.000 de copaci.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase