Home » D:News » Ţările din Orientul Mijlociu folosesc drone militare venite din China

Ţările din Orientul Mijlociu folosesc drone militare venite din China

Ţările din Orientul Mijlociu folosesc drone militare venite din China
Publicat: 18.12.2018
Numărul ţărilor din Orientul Mijlociu care au achiziţionat drone de atac a crescut considerabil în ultimii ani. Dronele militare din această zonă provin în special din China, se arată într-un raport al Institutului britanic Royal United Services Institute (RUSI).

Raportul, citat de Associated Press, arată că din ce în ce mai multe ţări din Orientul Mijlociu au achiziţionat drone de atac, fie din import, precum Iordania, Irak, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, fie prin producţii proprii, în cazul Israelului, Iranului şi Turciei.

Cele mai multe drone care ajung în Orientul Mijlociu sunt comercializate de China, exporturile fiind stimulate de preţurile mici, dar şi de lipsa unor condiţii politice precum cele stabilite de Statele Unite.

În ultimii ani, Beijingul a început să ofere drone militare unor ţări care nu pot importa din Statele Unite, arată raportul RUSI, intitulat „Drone militare în Orientul Mijlociu: Proliferare şi norme în regiune”, potrivit Mediafax.

„China, un exportator de drone care nu pune condiţii, a jucat şi probabil va continua să joace un rol important în furnizarea de avioane militare fără pilot în Orientul Mijlociu”, se precizează în raport.

Influenţa Chinei s-a intensificat în Orientul Mijlociu prin creşterea vânzărilor de armament, în detrimentul exporturilor efectuate de Statele Unite, a relatat în ultimele luni Agenţia Associated Press.

Inclusiv în războiul din Yemen sunt utilizate drone chineze. Iranul foloseşte, de asemenea, drone de fabricaţie proprie lansate din baze siriene, în apropierea frontierei Israelului.

Administraţia Donald Trump a relaxat, în urmă cu câteva luni,  condiţiile exporturilor de drone militare în Orientul Mijlociu. Rămâne, însă, de văzut care vor fi efectele deciziei.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase