Home » D:News » Care este mai sănătos, laptele integral sau cel degresat?

Care este mai sănătos, laptele integral sau cel degresat?

Care este mai sănătos, laptele integral sau cel degresat?
Publicat: 03.03.2019
Laptele integral este din ce în ce mai popular printre consumatori. De multă vreme s-a spus că numărul de calorii al laptelui integral este mai mare, că acesta conţine mai multe grăsimi saturate, iar astfel produsele lactate integrale s-au ales cu o reputaţie proastă în privinţa sănătăţii, spre deosebire de produsele degresate şi scăzute în grăsimi. Lucrurile nu stau tocmai aşa, conform unor cercetări recente.

Undeva în anii ’90, în perioada în care grăsimile deveniseră spaima tutror care voiau să slăbească, cel mai comun sfat venit din partea specialiştilor în sănătate era acela de a le elimina din dietă, inclusiv cele care se regăseau în produsele lactate, în special în lapte. Astfel, oamenii au început să opteze pentru produse fără sau scăzute în grăsimi. Producătorii au început să lanseze produse cu zahăr adăugat şi ingrediente artificiale pentru a le face mai gustoase. Rezultatul? Putem consuma o cantitate de zahăr cât pentru o zi dintr-o singură porţie de iaurt cu căpşuni. Laptele degresat şi iaurturile cu arome nu sunt doar bogate în zahăr adăugat şi nu satisfac foamea, ci mai degrabă privează organismul de beneficiile pentru sănătate pe care le putem obţine din alimentele bogate în grăsimi.

Laptele integral versus laptele degresat

De asemenea, produsele lactate bogate în grăsimi ne pot ajuta să ne menţinem la o greutate sănătoasă, acest lucru fiind demonstrat în urma unui studiu care a monitorizat timp de aproape un deceniu 18.000 de femei sănătoase. Astfel, s-a constatat că cele care consumau mai mult lapte integral şi produse lactate bogate în grăsimi aveau şanse mai mici să se confrunte cu probleme de greutate sau cu obezitate comparativ cu femeile care nu consumau produse lactate integrale. Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriţie Clinică a dezvăluit că în urma consumului de produse lactate integrale a crescut nivelul colesterolului bun al participanţilor, iar consumul zilnic al produselor degresate nu a dus la această creştere.

Citeşte continuarea pe CSÎD.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase