Home » D:News » După ce a făcut sex oral, o femeie a avut o reacţie alergică. Când ar trebui să foloseşti prezervativul?

După ce a făcut sex oral, o femeie a avut o reacţie alergică. Când ar trebui să foloseşti prezervativul?

După ce a făcut sex oral, o femeie a avut o reacţie alergică. Când ar trebui să foloseşti prezervativul?
Publicat: 17.03.2019
O femeie din Spania a avut o reacţie alergică puternică după o partidă sexuală, iar de vină ar fi fost lichidul seminal al partenerului ei.
Femeia în vârstă de 31 de ani a făcut urticarie, a avut stări de vomă şi dificultăţi de respiraţie după ce a făcut sex oral cu partenerul ei în vârstă de 32 de ani. Ajunsă la spital din această cauză, tânăra a fost diagnosticată cu anafilaxie, o reacţie alergică severă în tot corpul care survine brusc şi care poate cauza moartea, potrivit raportului medical citat de Live Science.

Anterior acestei situaţii, femeia nu luase niciun medicament şi nici nu mâncase ceva neobişnuit care i-ar fi putut produce o asemenea reacţie. Partenerul ei luase însă amoxicilină, pentru o infecţie la urechi. Amoxicilina face parte din aceeaşi clasă de antibiotice cu penicilina, iar femeia le-a spus medicilor că avea o alergie la penicilină

Într-un raport publicat în numărul din 8 martie al jurnalului BMJ Case Reports, medicii au concluzionat că, cel mai probabil, reacţia alergică a femeii a fost legată de concentraţia de amoxicilină din sperma partenerului ei, la care a fost expusă în timpul partidei de sex oral.

Când se poate face alergie la spermă

Alergia la spermă este rară, dar au mai fost raportate cazuri. În unele situaţii, oamenii sunt alergici la proteinele din lichidul seminal, iar în alte cazuri la medicamentele pe care aceştia le iau şi care ajung şi în materialul seminal. Au existat puţine studii despre cantitatea de medicamente care se acumulează în sperma bărbaţilor, dar, în teorie, amoxicilina ar putea deveni destul de concentrată în lichidul seminal, potrivit autorilor raportului din cadrul Spitalului Universitar General din Alicante, Spania.
 
Este primul caz de anafilaxie asociată cu amoxicilina din lichidul seminal.
 
Femeia a primit medicamente pentru reacţia alergică, inclusiv adrenalină (epinefrină). Dificultăţile în respiraţie s-au ameliorat, iar în şase ore după debutul reacţiei alergice respira normal. După o săptămână, era complet refăcută, se mai arată în raport.
 
Femeia a fost programată la un consult pentru a-i fi investigată în continuare reacţia alergică, însă nu s-a prezentat. Din această cauză, autorii nu au putut dovedi definitiv că lichidul seminal ce conţinea amoxicilină a fost cauza reacţiei ei alergice, deşi pare că este cea mai plauzibilă cauză.
 
Autorii raportului au găsit discuţii pe formuri între oameni care erau preocupaţi că ar fi putut avea o reacţie alergică la medicamentele din sperma partenerilor lor. „Ca medici, credem că este important să fim conştienţi de acest fenomen, să informăm şi să prevenim potenţialele reacţii severe la pacienţii sensibili”, au scris autorii. Aceştia au recomandat folosirea prezervativului în timpul raporturilor sexuale dacă unul dintre parteneri ia medicamente la care celălalt este alergic.
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase