Home » D:News » Un monument viking, vechi de peste 1200 de ani, conţine avertizări legate de o nouă criză climatică

Un monument viking, vechi de peste 1200 de ani, conţine avertizări legate de o nouă criză climatică

Un monument viking, vechi de peste 1200 de ani, conţine avertizări legate de o nouă criză climatică
Publicat: 12.01.2020
Semnele de pe un monument viking din Suedia ar fi manifestări ale fricii legate de o nouă criză climatică caracterizată printr-un fenomen de răcire a vremii, arată CNN.

Un monument din piatră din Suedia, datând din secolul IX, se pare că a fost ridicat de vikingi care se temeau să nu trăiască o nouă criză climatică asemănătoare celei care provocase răcirea severă a vremii cu 300 de ani înainte, susţine un studiu.

Piatra runică Rök este un bloc de granit care cântăreşte 5 tone şi se înalţă până la 2,5 m. Pe monument se găseşte cea mai lungă inscripţie runică, 28 de rânduri în care sunt prezentate mesaje criptice care fac aluzie la mitologia nordică. În ciuda trecerii timpului majoritatea runelor inscripţionate pe acest monument sunt încă vizibile. Un singur rând a fost distrus în tot acest timp.

Oamenii de ştiinţă au desluşit cum se citesc semnele de pe piatra Rök, dar nu sunt deloc siguri care este sensul inscripţiei şi multe fragmente şi-au păstrat misterul până acum.

Un studiu interdisciplinar desfăşurat de savanţi din diferite universităţi suedeze a ajuns la concluzia că inscripţia ar fi legată de moartea unui fiu şi de teama de o nouă criză climatică.

Catastrofa climatică din perioada 536 – 550

Studiul a inclus şi investigarea arheologică a catastrofei climatice dintre anii 536 – 550, care a afectat Peninsula Scandinavă. O serie ce evenimente vulcanice au determinat scăderea mediilor climatice, pierderi ale recoltelor, foamete şi decese în masă. Estimările au arătat că mai bine de jumătate dintre locuitorii peninsulei şi-au pierdut viaţa.

„Secretul desluşirii sensului inscripţiei a stat în abordarea interdisciplinară. Fără coroborarea elenentelor de analiză textuală, arheologie, istorie a religiilor şi runologie, nu ar fi fost posibil să ne dăm seama ce se află în spatele enigmelor de pe piatra Rök”, a explicat Per Holmberg, profesor la Universitatea din Göteborg, care a coordonat investigaţia, potrivit Mediafax.

Situaţia socio-economică din zonă îşi revenise şi era într-o perioadă înfloritoare în perioada în care a fost realizat monumentul. Dar drama climatică încă se mai afla în memoria colectivă, amintirea crizei fiind transmisă de la o generaţie la alta, agricultura a fost afectată de o vară foarte rece şi o eclipsă de Soare a avut loc imediat după răsărit”, a arătat savantul. ”Oricare dintre aceste manifestări ar fi fost suficentă ca să trezească teama de un nou «Fimbulwinter», au arătat specialiştii, vorbind despre ”Marea Iarnă” din mitologia nordică, care marca declanşarea Ragnarok, seria de evenimente şi drame care anunţau sfârşitul civilizaţiei.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase