Home » D:News » Cum ştim că ne-am vindecat de gripă şi la câte zile ne putem întoarce în comunitate?

Cum ştim că ne-am vindecat de gripă şi la câte zile ne putem întoarce în comunitate?

Cum ştim că ne-am vindecat de gripă şi la câte zile ne putem întoarce în comunitate?
Publicat: 07.02.2020
Prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, a declarat la emisiunea Marius Tucă Show că, dacă am avut gripă, ne putem întoarce în comunitate după ultimul episod febril, respectiv la 7 zile de la debutul bolii.

Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel a explicat cum putem şti dacă avem sau nu gripă şi care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm imediat dacă prezentăm simptomele specifice acestei boli.

“Întâi apare durerea de cap şi febra 39-40 de grade, imediat apar durerile de muşchi şi de articulaţii şi omul se simte ca şi când ar fi bătut, această simptomatologie culcă persoana respectivă la pat, pur şi simplu. Ăsta este diagnosticul clar de gripă. În timpul doi apare tusea, apar secreţiile nazale, de obicei apoase, dacă nu are ce face se apucă şi ia antibiotice, atunci o serie de germeni pe care noi îi avem, dar cu rol protector, vor fi distruşi de către antibiotic şi lasă portiţă pentru alţi germeni”, a declarat managerul Institutului Balş.

În aceste condiţii, prof. dr. Streinu Cercel ne recomandă să anunţăm medicul de familie, să ne auitoizolăm la domiciliu şi să mergem la spital numai dacă simptomele se agravează.

“Primul lucru ar trebui să sune medicul de familie şi să se autoizoleze la domiciliu, sună medicul de familie, realizează două lucruri: în primul rând o confirmare clinică a diagnosticului şi al doilea că îi spune ce să facă, ce să ia şi, mai mult decât atât, îi rezervă şi concediul medical ca să stea liniştit acasă fără probleme. Dacă lucrurile astea sunt realizate, atunci nu mai e nevoie să se deplaseze nicăieri(…) Dacă se întâmplă şi evoluţia este proastă şi manifestările se accentuează, da, te duci la camera de gardă pentru că acolo trebuie să ajungi”, a subliniat prof.dr. Streinu Cercel.

Managerul Institutului Balş ne-a explicat şi cum ne dăm seama dacă suntem vindecaţi şi putem ieşi din casă.

„Din momentul în care a devenit afebril şi asta se întâmplă cam în a doua parte, după circa şapte zile, se poate duce. Trebuie spus că în gripă avem două vârfuri febrile, avem un prim episod care durează cam două-trei zile, după care în mod spontan persoana respectivă devine afebrilă încă o zi dau două şi mai avem încă o perioadă de două-trei zile în care reface febra, se cheamă aşa-zisa febră în dromader, adică capul reprezintă primul episod febril şi cocoaşa a devenit al doilea episod febril. După terminarea celui de al doilea episod febril se poate duce înapoi în colectivitate că nu mai este contagios. Acum, simptomatologia este amendată de către terapie, dar şi terapia trebuie dusă minimum cinci zile, cum scrie în prospect şi bine ar fi spre şapte zile ca să avem siguranţa că virusul a fost inhibat corespunzător”, a mai spus prof.dr. Streinu Cercel, potrivit Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase