Home » D:News » Google Maps şi-a permis să redeseneze graniţele ţărilor în funcţie de cine se uită

Google Maps şi-a permis să redeseneze graniţele ţărilor în funcţie de cine se uită

Google Maps şi-a permis să redeseneze graniţele ţărilor în funcţie de cine se uită
Publicat: 18.02.2020
Acest scandal vizează graniţele dintre India şi Pakistan, în particular regiunea Kashmir, pe care ambele state o revendică.

Google şi-a asumat misiunea de a „organiza informaţiile din intreaga lume”, ceea ce, în viaţa de zi cu zi, se poate dovedi un serviciu extrem de imprtant pentru viaţa noastră. Un aspect pe care nu îl luăm în calcul atunci când ne gândim la Google şi la serviciile pe care le oferă este legat de controlul pe care această corporaţie îl are asupra informaţiilor pe care le oferă publicului, pe care le poate modifica, din cauza presiunilor politice şi economice.

Un astfel de exemplu în care Google modifică informaţiile pe care le oferă în funcţie de persoana care efectuează o căutare este cel al graniţei dintre India şi Pakistan. Washington Post notează că Google oferă hărţi „personalizate” pentru utilizatorii săi din India şi Pakistan. Acestea prezentând regiunea Kashmir ca aparţinând unuia dintre state, în funcţie de unde este accesat Google Maps.

„Scopul nostru este întotdeauna să oferim cea mai cuprinzătoare şi mai exactă hartă posibilă pe baza adevărului”, a declarat Ethan Russell, directorul care supervizează servicul de hărţi al Google. Acesta mai adaugă: „Rămânem neutri în ceea ce priveşte problemele regiunilor şi graniţelor în litigiu şi facem toate eforturile pentru a afişa litigiul în mod obiectiv pe hărţile noastre, folosind o linie de graniţă cenuşie punctată. În ţările în care avem versiuni locale ale Google Maps, respectăm legislaţia locală atunci când afişăm nume şi graniţe”.

Google explică faptul că hărţile pe care le pune la dispoziţia utilizatorilor săi sunt realizate prin combinarea imaginilor din satelit cu modelarea computerizată, semnalarea reperelor şi desenarea manuală a unora dintre limite. Pentru a oferi detalii care surpind evoluţiile oraşelor, Google apelează la specialişti şi la autorităţi pentru a decide unde sunt trasate anumite limite. Spre deosebire de hărţile fizice, procesul de modificare al hărţilor de pe internet este mult mai rapid şi poate fi efectuat fără a transforma asta într-un eveniment public.

După cum explică Elisabeth Sedano, profesoară a Universităţii California de Sud, schimbările pe care Google le efectuează asupra graniţelor din diferite zone sensibile ale lumii pot părea neimportante şi nesesizabile pentru cei mai mulţi dintre noi, dar pentru persoanele din zonele vizate, precum utilizatorii din India şi Pakistan, situaţia ,cu siguranţă, nu este la fel.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase